Door Ajax bestrafte Stanton Lewis krijgt allerlaatste kans

In de zomer van 2006 kwam de 20-jarige Stanton Lewis vol ambities uit Zuid-Afrika. De vedergewicht spits tekende voor vier jaar bij Ajax, maar werd vorig voorjaar al op stage gestuurd naar Club Brugge en twee weken geleden gooide hij bijna zijn glazen in toen hij boos naar de kleedkamer liep toen hij niet het veld in mocht. “Ik werd bijna uit de groep gezet. Bijna…”.

Stanton Lewis heeft na een incident een paar weken geleden niet met de technische leiding over zijn toekomst gesproken. “Nee, nog niks gehoord. Alles ligt nog open.” Wat gebeurde er precies twee weken geleden, waarom hij nu heel timide en bedachtzaam zijn antwoorden formuleert? “Iedereen wil spelen,” legt Stanton met zachte stem uit, “en als je een hele lange tijd warmloopt, dan verwacht je te spelen. Ik kwam er niet in toen de laatste wissel was gebruikt. Ik liep naar de kleedkamer, zonder op of om te kijken. Ik was boos.” Nogal drastisch, zo’n wandeltocht langs het publiek van De Toekomst. Honderd meter eenzaamheid en frustratie in een klein lichaam langs een volle tribune op weg naar de douches. Iedereen zag het, ook de bank, maar niemand reageerde. Alsof men meevoelde met zijn pijn. Maar ook, omdat de wedstrijd doorging en Jong Ajax uiteindelijk nogal jammerlijk verloor van Jong PSV. Lewis vertelt dat hij nooit meer zo heftig en impulsief zal reageren. “Het gebeurde eens en ik denk niet dat het nog een keer gebeurt. Ik denk dat ik me nu kan beheersen.”

Straf
Het leverde Stanton Lewis een behoorlijk straf op. Uiteindelijk viel het ook wel weer mee, maar de impact zal kei en keihard geweest zijn. Lewis vertelt dat hij een geldstraf opgelegd kreeg. “Een boete en een straftraining. Maar dat laatste werd teruggedraaid. De straftraining werd ingetrokken, omdat ik het goed doe in de groep. Maar het was wel de bedoeling dat ik uit de groep gezet zou worden. Ik heb een grote fout gemaakt, maar iedereen maakt fouten. Ik ben nog jong, ik wil spelen en het is een leerproces. Op mijn leeftijd wil je altijd spelen!” Stanton zegt ervan geleerd te hebben en de bijna verwijdering als allerlaatste kans te zien. “Het geeft me meer zelfvertrouwen om nu heel hard te gaan werken, want de coach vertelde dat hij me uit de groep had kunnen zetten, maar dat uiteindelijk niet heeft gedaan, omdat ik hard werk.”

Ik kan het maken
Of hij het gaat redden bij Ajax? “Dat weet ik niet’, klinkt het iets aarzelend, om dan weer zelfverzekerder te vervolgen, “maar waar ik ook heenga, ik blijf altijd mijn best doen. Ik heb nog twee jaar.” En nu eerlijk, Stanton, kijk eens eerlijk bij jezelf naar binnen, ben je werkelijk het eerste van Ajax waardig? “Ik kan het maken, als ik blijf presteren”, zegt hij overtuigd van zijn eigen kunne. “Ik moet alleen wel geduld hebben. Geduld heb ik moeten leren, maar de tijd zal het leren of het voldoende is.”

Stages
Vorig seizoen liet technisch directeur Martin van Geel al weten niet tevreden te zijn over Lewis. Hij stuurde hem op stages naar Club Brugge en Borussia Dortmund (waar Steven Pienaar ook speelde). Uiteindelijk hoefde Stanton niet naar de Duitsers; hij kreeg een tweede kans. Het seizoen is bijna in de laatste fase beland en de aanvaller speelt maar weinig. Bijna iedere wedstrijd doen er wel spelers uit het eerste mee. Als het niet Nicolae Mitea was , die van een blessure terugkwam, dan waren het Edgar Manucharyan of Leonardo wel.

Stanton heeft nog nooit aan het eerste mogen ruiken. Niet goed genoeg. Boordevol ambities, maar bij Ajax geldt niet het ambitieniveau voor spelers, maar kwaliteit en talent. Wellicht dat Lewis weer op stage gestuurd wordt. Of niet? “Dat weet ik niet. Ik denk het niet, maar je weet het maar nooit.”

Zelfvertrouwen
Maandagavond speelde Stanton Lewis voor het eerst in drie weken weer in een competitiewedstrijd mee. Niet dat hij veel te doen kreeg. “Ik zag de bal niet veel, maar gelukkig deed ik er wel iets goeds mee. Ik gaf de assist aan Javier Martina, waaruit hij de winnende goal kon scoren. Daar ben ik heel blij mee.” Goed voor zijn behoorlijk geknakte zelfvertrouwen? “Ja, natuurlijk!” Dat zelfvertrouwen heeft hij nodig, hard nodig, om het in ieder geval de komende maanden nog te kunnen uitzingen bij Jong Ajax. En daarna, wie weet…

Bron: Highlow.nl

Zie ook eerdere berichten over Stanton Lewis:
13 februari 2008:Ajax wil contract Martina lichten; Tayeb, Liesdek en Lewis mogen vertrekken
18 mei 2007:Parreira haalt Ajacied Lewis bij selectie Zuid-Afrika
22 april 2007:Lewis wil zelf weg; deze week stage bij Dortmund
11 april 2007:Stanton Lewis weg bij Ajax, Nu op stage bij Club Brugge
23 juni 2006:Cape Town ontkent overgang Lewis naar Ajax
15 juni 2006:Ook Capetown talent Stanton Lewis voor 4 jaar vastgelegd

Related posts