Column Ron Schiltmans: Ajax in blijde verwachting

Het leek net of ik meer dan anderhalve week jarig was. Van alle kanten werd ik meermalen per dag gefeliciteerd. Vriendelijke PSV-ers en dito Feyenoorders die lachend met uitgestoken hand op me afkwamen. Ze kennen mijn voorkeur, dus ze wisten dat mijn wens meer dan in vervulling ging. Én dat mijn voorspelling uitkwam. Marco van Basten naar Ajax! Eigenlijk kon je er maar één ding op zeggen: Da’s logisch. Je kon er op wachten. Wie de historie van Ajax een beetje kent, weet dat er maar een paar Ajacieden zijn die boven de wet staan. Die alleen al met hun naam deuren en slagbomen doen openen. Marco van Basten is er één van. Johan Cruijff natuurlijk de andere.

Dat ze zich allebei met Ajax zouden gaan “bemoeien” kon de rechtgeaarde fan alleen maar deugd doen. Diverse gevestigde namen hadden er de afgelopen tien jaar wat van proberen te maken in Amsterdam, maar de swingende wedstrijden waren op één ha nd te tellen. Vooral de zelfverzekerdheid van Johan Cruijff “het zeker op te lossen”, schiep blijde verwachtingen. Barcelona leverde het immers een Europacup op.

Van Basten had vier jaar lang vanaf de perstribune precies gezien wat er mis was met Ajax en zou vanaf juli alles anders doen. Wat nou “weinig ervaring”? Is ervaring een garantie voor succes dan? Het beste voorbeeld was volgens mij Louis van Gaal. Ervaring betekent ook dat je weet dat je op sommige momenten beter even je mening níet moet geven en dat had Van Gaal eindelijk geleerd. Ik heb het nooit begrepen dat een ex-bondscoach, die zich met een uitstekende selectie niet kwalificeerde voor een WK, ongegeneerd commentaar kwam leveren op Oranje. Tenenkrommend vond ik die “schoolbordjournalistiek” bij SBS6. Schandalig was het. Louis had dat eindelijk zelf ook ingezien en stopte. Bovendien had hij zo ongeveer als enige BN-er zijn mening over Ajax nog níet gegeven. Hulde! Louis heeft even geen recht van spreken en weet dat zelf. Ook een goede ruiter kan en mag, terwijl hij zelf aan een dood paard genaamd AZ trekt, andere ruiters niet in de bek kijken. Aan één Van Hanegem hebben we meer dan genoeg.

Prachtig mooi dat vrijwel alleen niet-Ajacieden probeerden om…
Lees verder op: RonSchiltmans.nl

Related posts