Collumn JC;Even geen conflicten meer.

Ajax is in rustiger vaarwater beland. Dat is voor mij de grootste winst van de afgelopen week. Er is weer een situatie gecreëerd waarin we ons kunnen focussen op de twee zaken waar de club voor staat: goed voetbal en resultaat. Daarom is het een prima zaak geweest om zo snel al een trainer vast te leggen, die daartoe in staat is. Ook daarbij kan het geen kwaad, dat de boel in het midden blijft staan. Dat Van Basten naar Ajax is gekomen, was door de huidige directie al zo in gang gezet, dat ik een kant-en-klare situatie op m?n bord kreeg. Ik moest eigenlijk alleen maar aangeven of ik het er wel of niet mee eens was.

Dat ben ik dus en wel om diverse redenen. Wat sommige critici in Nederland er ook van vinden; in de wereld staat de naam van Marco van Basten voor voetbal én kwaliteit. Een intelligente man, die weet wat er van spelers aan de top wordt gevraagd. Iemand die straks ook primair in het belang van Ajax denkt.

Wat dat betreft, is het eerste deel van de opdracht die ik dinsdagavond van de ledenraad kreeg, dus goed ingevuld. Want voor alle duidelijkheid, de drie belangrijkste functies binnen Ajax zijn voor mij die van hoofdtrainer, hoofdopleidingen en hoofdscouting. Ook vanwege de trajecten die vanuit hun posities tot diep in de vereniging lopen. Als die drie goed met elkaar functioneren, dan werkt dat automatisch door naar de rest binnen de club. Nu de nieuwe hoofdtrainer is benoemd, kan ik de komende tijd dus rustig de andere functies tegen het licht gaan houden.

Zoals ik al aangegeven heb, moet nu vooral de eenheid en rust worden bewaard binnen heel Ajax. Tijdens de ledenraad kon ik moeilijk inschatten in hoeverre Ajax momenteel een verdeelde club is. Ik heb niet veel ervaring met vergaderen en dan is het extra moeilijk om te bepalen of dingen zijn zoals ze gezegd worden. Wel werd me duidelijk, dat de onderlinge samenwerking niet bepaald optimaal is geweest.

Wat me dinsdag nog het meeste opviel, was dat naar aanleiding van een rapport waarin het beleid van de afgelopen tien jaar beoordeeld moest worden, de kortst zittende directeur de grootste boosdoener is.

Maar goed, de discussie hierover is nu even niet relevant. Ik heb al aangegeven dat de belangrijkste winst van de afgelopen week is geweest dat het in één klap weer rustig binnen en rond Ajax is geworden. Dat proces mag niet meer worden verstoord. Iedere Ajacied is dat nu verplicht aan trainer Adrie Koster en zijn spelers. Zij verdienen het dat de komende twee maanden alles achter het eerste elftal gaat staan, om zo te zorgen dat Ajax in september wél aan de Champions League mee gaat doen.

Alleen dát telt nu.

Alle conflicten die er nog zijn, staan dus even niet in verhouding tot het huidige belang van het eerste elftal. Bovendien weet iedereen eind april al waar we sportief aan toe zijn en dan is er nog tijd zat om allerlei beslissingen te nemen.

Related posts