Voorbeschouwing NAC Breda – Ajax: Topper in Breda

Vanmiddag; aanvang 12:30uur, staat in het Rat Verlegh stadion in Breda een heuse topper op het programma: NAC-Ajax; beide teams staan op een gedeelde 3e plaats. NAC Breda presteert hiermee boven verwachting. Afgelopen weekend werd De Graafschap in Doetinchem met 0 – 1 verslagen. Het was voor de ploeg uit Breda de zevende zege op rij. Willem II, AZ, Roda JC, FC Twente, Sparta Rotterdam, FC Utrecht en De Graafschap werden achter elkaar verslagen. In de laatste 5 duels kreeg de ploeg zelfs geen doelpunt meer tegen.

Trainer Ernie Brandts kijkt met vertrouwen uit naar de wedstrijd van zondag. De oefenmeester denkt dat zijn team in staat moet zijn Ajax voor de derde keer in één seizoen te verslaan. Brandts:”Waarom niet? We blaken van het zelfvertrouwen. Al moeten we er wel voor waken dat we niet té euforisch worden.” NAC Breda kan in de wedstrijd tegen Ajax niet beschikken over Edwin Zoetebier, Gert-Jan Tamerus en Edwin de Graaf. Alle drie kampen met uiteenlopende blessures.

Hectisch weekje
Voor Ajax was het een hectisch weekje: Vrijdagavond werd er in de Amsterdam ArenA met 6-2 van Sparta gewonnen. Daarna volgden persberichten met betrekking tot commissie Coronel elkaar op met uiteindelijk de terugkeer van Johan Cruijff tot gevolg. Het bestuur stapte daarnaast op (of zitten ze er nu nog??) en Marco van Basten werd aangesteld als nieuwe coach voor het volgend seizoen.

Voor Ajax is winst zeer belangrijk om het laatste sprankje hoop op een kampioenschap in leven te houden. Vurnon Anita, Laurent Delorge, Nicolae Mitea, Gregory van der Wiel en Gregory van der Wiel zullen het belangrijke duel in Breda wegens blessures aan zich voorbij moeten laten gaan.

Jan Vertonghen blikt op de officiële website van Ajax vooruit op de wedstrijd tegen NAC. De jonge verdediger/middenvelder is heel voorzichtig en verwacht opnieuw een moeilijke wedstrijd. Vertonghen:”De derde ontmoeting zal ook weer lastig worden. NAC doet het gewoon heel goed dit seizoen. Ze geven achterin weinig weg, hebben met Rogier Molhoek en Ron Stam een stevig middenveld en zijn via de counter ook aanvallend ontzettend gevaarlijk.”

Vertonghen weet daarom wat hem te doen staat:”Achterin zullen we negentig minuten lang geconcentreerd te werk moeten gaan. Als dat lukt moeten we kunnen winnen want voorin pikken we toch wel altijd onze doelpuntjes mee.”

Historie
De historie van de laatste edities van NAC-Ajax is gunstig voor Ajax: De afgelopen negen jaar won Ajax acht keer in Breda en verloor het slechts één keer: in het seizoen 2003/2004 werd het 4-2. Van de in totaal voorgaande 42 wedstrijden won Ajax er 28. 7 maal waren de Bredanaren te sterk en 7 keer eindige het duel in een gelijkspel. Vorig jaar won Ajax in Breda nog met 1 – 2 door 2 doelpunten van Wesley Sneijder. Dat al die statistieken tegen NAC dit seizoen niets zeggen is eerder in de competitie wel gebleken. Ajax verloor in de eigen ArenA kansloos met 1 – 3 van NAC. Op 16 januari van dit jaar verloor Ajax in Breda ook het bekerduel met 4 – 2.

Scheidsrechter
De KNVB heeft Roelof Luinge aangesteld als scheidsrechter voor dit duel. Hij zal worden geassisteerd door zijn grensrechters Patrick Gerritsen en Edwin de Vree. Als vierde official is Pol van Boekel aangesteld.

Vermoedelijke opstellingen:
NAC Breda:

Ten Rouwelaar; Elshot, Penders, Zwaanswijk,Mtiliga; Fehér, Stam, Molhoek; Kolkka, Amoah, Lurling

Ajax:
Stekelenbrug, Silva, Heitinga, Vermaelen, Vertonghen, Davids, Perez, Gabri, Rommedahl, Huntelaar en Suarez

Related posts