Interview met de nieuwe Ajax-coach: Marco van Basten

In een reactie op zijn aanstelling als nieuwe hoofdtrainer van Ajax laat Van Basten op Ajax.nl weten niet verrast te zijn: “De onderhandeligen waren al een tijdje bezig”, aldus ‘San Marco’. De doelstellingen die hij met Ajax steklt zijn volgens Van Basten niet anders dan wat Ajax van elke trainer verwacht. “alleen vult elke trainer het op zijn eigen manier in. Voor mij was van belang dat ik vantevoren goed zou kunnen inschatten waar ik aan ga beginnen. Om die reden hebben we meerdere malen uitgebreid gesproken over allerlei zaken.”

Van Basten zegt uiteraard de onrustige afgelopen week gevolgd te hebben: ,,Uiteraard heb ik dat gevolgd. Ik heb me daar niet door laten afleiden. Maar het is wel bijzonder om zoveel over een club te moeten lezen, en ook over de mensen, terwijl je met diezelfde mensen een goed contact hebt over iets dat de komende jaren bij Ajax gaat plaatsvinden.”

Over Fontein zegt hij: “Ook hij was bij de meeste gesprekken aanwezig en hij kwam op mij over als een professionele en vriendelijke man. Ook Martin van Geel krijgt een hoop over zich heen in het rapport, maar ook met hem heb ik uitstekende gesprekken gevoerd. Dat geldt ook voor de bestuursleden. En mijn zaakwaarnemer Perry Overeem heeft tijdens de onderhandelingen, waar ik niet bij was, voortdurend het gevoel gehad dat hij met bekwame en correcte mensen zaken deed.”

Van Basten neemt ondanks de aanbevelingen van het rapport Coronel zijn eigen staf mee: ,,Die vraag zou je aan Ajax moeten stellen, ik kan je slechts vertellen wat voor mij de reden is om het in elk geval bij Ajax neer te leggen als een uitdrukkelijke wens. Ik heb vertrouwen in de mensen met wie ik de afgelopen jaren samenwerk. Wij zijn een team en complementair aan elkaar. Het spreekt voor zich dat dat belangrijk is voor mij. Ajax ziet in dat dit de beste manier is, anders hadden ze tegen mij gezegd dat ze het liever op een andere manier wilden invullen.”

,,Iedereen bij Ajax wil kampioen worden, zeker ook Martin van Geel. Ik ga niet te diep in op gemaakte afspraken, maar wat ik er wel over kan zeggen is dat er duidelijkheid is en dat ik vantevoren weet waar ik aan begin. En dat is ook allemaal goed vastgelegd. Dat Ajax en wij die documenten naar volle tevredenheid ondertekend hebben, zegt alles.”

Toch zegt Van Basten niet verrast te willen worden door een opmerking van bijvoorbeeld Jeroen Slop dat er op enig moment geen geld is om te investeren: ,,Nee, dat klopt. Kijk, je kunt niet alles tot in detail vantevoren regelen, maar er zijn wel afspraken gemaakt over dit soort zaken. En als ik me daar niet in had kunnen vinden, dan had ik niet getekend. Dus je kunt er vanuit gaan dat dat goed is doorgesproken en vastgelegd.”

Over de rol van Cruijff in dit geheel: ,,Johan en ik hebben een uiterst goede relatie met elkaar Hij vertrouwt in deze dan ook op mijn gevoel en professioneel inzicht. We hebben dusdanig regelmatig contact dat ook over het onderwerp Ajax uitvoerig is gesproken.”

Waarom hij pas begin maart door Ajax gepresenteerd gaat worden weet Van Basten ook: ,,Dat heeft onder andere met vakanties te maken. Op 5 maart zullen eventuele andere vragen beantwoord worden. En na de perspresentatie bij Ajax wil ik mijn aandacht weer volledig bij het Nederlands elftal hebben. Wij hebben, zoals iedereen weet, een belangrijk karwei te klaren.”

Bron: Ajax.nl

Related posts