Ajax loopt zonder forse inspanningen over Sparta: 6-2

Het gezicht van Sander Westerveld na het horen van het rustsignaal sprak boekdelen. Sparta was niet opgewassen tegen de scoringsdrift van Ajax, dat voor de hervatting al vijf keer raak schoot. Eindstand na negentig minuten: 6-2

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

John Heitinga opende al na een kwartier spelen de score. De verdediger werd aangespeeld door Rasmus Lindgren en liet Westerveld met een geplaatst schot kansloos. Kenneth Perez miste vervolgens een uitgelezen kans op de 2-0, terwijl Marvin Emnes naliet om de bezoekers op gelijke hoogte te brengen. De spits gleed de bal op aangeven van Sjaak Polak maar net naast.

De bezoekers kregen vervolgens een spervuur aan doelpunten te verwerken. Na een hoekschop van Perez knikte Klaas-Jan Huntelaar de tweede treffer binnen en nog geen twee minuten later strafte Lindgren met een snoeihard schot een fout van Westerveld af.

Geen genade
De Spartanen brachten via Darryl Roberts de marge nog terug tot twee, maar Ajax kende geen genade. Nog voor rust schoot Heitinga zijn tweede treffer van de avond binnen en ook Perez mocht zijn eerdere fout meer dan goed maken.

Na de hervatting stonden Westerveld en de voor Maarten Stekelenburg ingevallen Dennis Gentenaar in the picture. Gentenaar hield Edouard Duplan van het scoren af, terwijl Westerveld treffers van Heitinga, Dennis Rommedahl en Luis Suárez in de weg stond.

Volley
In de laatste tien minuten kwamen beide ploegen toch nog tot scoren. Met een fraaie volley zorgde Perez voor de zesde Amsterdamse treffer en nog geen minuut later mocht ook de treffer van Emnes er zijn. Gentenaar was kansloos op diens schot in de kruising.

Tweede helft heel slecht
Adrie Koster had daarom gemengde gevoelens na afloop van het met 6-2 gewonnen duel. “Het was een rare wedstrijd”, vertelde de trainer van de Amsterdammers. “De eerste helft was heel goed. In de tweede helft kwamen we niet meer aan voetballen toe en waren we teveel met onszelf bezig. Dat was heel slecht.”

Ajax-Sparta 6-2 (5-1)
14. Heitinga 1-0
29. Huntelaar 2-0
31. Lindgren 3-0
34. Roberts 3-1
39. Heitinga 4-1
40. Perez 5-1
81. Perez 6-1
82. Emnes 6-2

Scheidsrechter: Nijhuis
Toeschouwers: 49260

Opstelling Ajax:
Maarten Stekelenburg (’46 Dennis Gentenaar), Bruno Silva, John Heitinga, Thomas Vermaelen (’51 Urby Emanuelson), Jan Vertonghen, Gabri, Kenneth Perez, Rasmus Lindgren, Dennis Rommedahl, Klaas-Jan Huntelaar, Albert Luque (’74 Luis Suarez)

Opstelling Sparta:
Westerveld, Tiendalli, Schenkel (’80 Adeleye), Promes, Polak, Van Bueren (’57 Strootman), Slot, Jaggy, Duplan (’56 John), Roberts, Emnes

Related posts