‘Wat van ver komt is niet altijd beter’: Belgische scheidsrechters en Ajax is geen goede combinatie

Tijdens de uitzending van RTL Voetbal gaf Jan van Halst na afloop van de samenvatting van de wedstrijd Roda JC-Ajax zijn ongezouten mening over de beslissingen van de Belgische scheidsrechter Serge Gumienny bij dit duel. Van Halst was het nog wel eens met de Belg dat het doelpunt van Silva afgekeurd werd wegens hinderlijk buitenspel van o.a. Huntelaar. De beslissing om geen penalty te geven bij een duidelijke handsbal in de eerste helft was ook voor Van Halst onbegrijpelijk.

Het meest erge vond Van Halst echter nog het onbestraft laten van enkele grove charges van Roda-zijde. ‘Rode kaarten waren op zijn plaats geweest’, aldus Van Halst. ‘Wij hebben wel eens kritiek op ons eigen scheidsrechterskorps maar zo zie je maar; wat van ver komt is niet altijd beter!’, aldus de conclusie van de analist.

Ajax en Belgische scheidsrechters blijkt trouwens toch geen goede combinatie. Op 16 oktober 2004 bijvoorbeeld, toen floot Verbist in de Amsterdam ArenA het duel tussen Ajax en SC Heerenveen. Het werd toen 1-3 (zie verslag).

De volgende wedstrijd onder Belgische leiding verliep ook al dramatisch: Op 27 november 2005 ging Ajax uit bij Utrecht de boot in met 1-0, mede doordat opnieuw Verbist een zuivere Ajaxgoal afkeurde omdat Nigel de Jong geduwd zou hebben (zie verslag). TV-beelden toonden echter aan dat hier totaal geen sprake van was. Toenmalig coach Danny Blind reageerde dan ook terecht na afloop furieus op de leiding.

Op 17 september 2006 was Frank de Bleeckere de leidsman bij, hoe toevallig: Roda JC-Ajax. Onder leiding van De Bleeckere verloor Ajax ook de 3e pot onder Belgische leiding: 2-0 (zie verslag).

De Bleeckere kreeg echter op zondag 11 maart 2007 een herkansing. Het werd de enige winstpartij van Ajax onder Belgische leiding tot nu toe: Ajax won overtuigend met 1-4 en daar kon zelfs De Bleeckere niet veel aan veranderen (zie verslag).

Het gepruts van onze zuiderburen blijkt in de smaak te vallen bij de KNVB want dit seizoen werd er zelfs voor het eerst Frank de Bleeckere uit de kast getrokken voor De Klassieker. Het werd een fiasco (zie verslag): De overtreding van Hedwiges Maduro op Michael Mols werd door De Bleeckere met een strafschop beloond: Veel te zwaar beoordeeld, zo luidde de algehele kritiek, behalve die uit Rotterdam-zuid. “Maar dat weet je, omdat er op deze Klassiekers voor iedereen nu eenmaal meer druk en spanning staat”, zo probeerde Jaap Uilenberg de blunder nog enigzins goed te praten.

Related posts