Voorbeschouwing Roda JC-Ajax: Met Perez en Lindgren maar zonder Kuffour en Leonardo

Vanmiddag om 12:30 uur staat voor de 35ste maal het competitietreffen Roda JC – Ajax op het programma. De Amsterdammers kijken met vertrouwen uit naar de wedstrijd in Kerkrade. Vorige week werd Feyenoord in de Amsterdam ArenA met 3 – 0 verslagen. De verdediging lijkt met de komst van Silva en de terugkeer van Vermaelen weer stabiel. Dit tot tevredenheid van trainer Adrie Koster. Luis Suarez begint vanmiddag de wedstrijd Roda JC – Ajax op de bank. De aanvaller kwam pas laat terug uit Zuid-Amerika en is vermoeid. Hij wordt vervangen door Siem de Jong.

Ajax zal het tegen Roda moeten doen zonder zijn aanvoerder Edgar Davids. Hij zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Daarnaast zijn Jan Arie van der Heijden, Laurent Delorge en Vurnon Anita vanwege uiteenlopende blessures niet inzetbaar. Gregory van der Wiel heeft inmiddels de looptraining hervat maar zal nog niet aan de aftrap verschijnen. Kenneth Perez en Rasmus Lindgren zijn fit en inzetbaar, zo meldt Ajax zaterdagavond. Vrijdag was het nog onzeker of Koster dit weekend een beroep kan doen op zijn licht geblesseerde middenvelders. Leonardo, Samuel Kuffour en Ismael Urzaiz zijn na de zaterdagtraining in Amsterdam achtergebleven. Bij Ajax staan Huntelaar, Suarez en Silva op scherp. Bij een gele kaart zullen zij worden geschorst voor de wedstrijd tegen Sparta.


Klaas Jan Huntelaar kopt Ajax naar een 0-1 voorsprong in het seizoen 2005-2006. Uiteindelijk verloor Ajax toch nog met 2-1

Roda JC
Bij tegen stander Roda JC zal Kah vanwege een schorsing niet inzetbaar zijn. Daarnaast zullen Andres Oper, Vandamme en Lachambre vanwege langdurige blessures de wedstrijd vanaf de tribune moeten bekijken. Ook Cissé zal niet aan de aftrap verschijnen. De speler is nog steeds herstellende van een blessure. Voor Roda verloopt de competitie steeds telleurstellender: In dit kalenderjaar 2008 werd er nog geen overwinnig geboekt terwijl de ploeg voor de winterstop een uitstekende indruk maakte. Vooral in het uitduel tegen PSV waren de Limburgers oppermachtig en speelde de Eindhovenaren compleet van de mat.

Kleine finale
”De zege op Feyenoord heeft ons behoorlijk veel vertrouwen gegeven”, aldus Gabri. ”De achterstand op PSV is groot, maar er is nog heel veel mogelijk. Vorig seizoen stonden we er rond deze tijd zelfs slechter voor en toen werd het ook nog heel spannend. Iedere wedstrijd is vanaf nu een kleine finale.”Een overwinning op Roda zal noodzakelijk zijn om de landstitel nog enigzins in het oog te kunnen houden. ”We moeten de hele wedstrijd geconcentreerd zijn. Op dat gebied is het dit seizoen in uitwedstrijden wel eens misgegaan”, besluit Gabri. ”Het wordt geen eenvoudige wedstrijd”, blikte ook Bruno Silva vooruit. ”Maar als we met dezelfde instelling spelen als tegen Feyenoord, moet het goed komen.”

Historie
Van de 34 voorgaande edities van Roda-Ajax wonnen de Amsterdammers er 13. 14 duels bleven steken op een gelijkspel en 7 keer waren de Limburgers te sterk. Ajax scoorde in totaal 45 keer en moest 38 maal de bal uit het net halen. De laatste 2 seizoenen was Roda de sterkste in eigen huis. Vorig seizoen werd het 2 – 0 en in het seizoen 2005 – 2006 verloren de Amsterdammers er met 2 – 1. De laatste Amsterdamse zege in Kerkrade was in het seizoen 2004/2005. Ajax versloeg destijds Roda JC met 1-2. De Ajax-doelpunten kwamen op naam van Angelos Charisteas en Julien Escudé. Voor Roda scoorde Cristiano tegen.

Eerder dit seizoen ontmoeten beide ploegen elkaar al in Amsterdam. Ajax bleek toen de sterkste. Door doelpunten van Huntelaar, Suarez, Luque, Rommedahl wonnen de Amsterdammers uiteindelijk met 4 – 2. Tijdens de wedstrijd lagen de verdedigers en doelman van Roda JC veelvuldig met elkaar in de clinch.

De laatste edities van Roda JC-AJAX
2001-2002 16-12-2001 Roda JC-AJAX 1-1
2002-2003 08-11-2002 Roda JC-AJAX 1-1
2003-2004 21-01-2004 Roda JC-AJAX 1-2
2004-2005 27-02-2005 Roda JC-AJAX 1-2
2005-2006 02-04-2006 Roda JC-AJAX 2-1
2006-2007 17-09-2006 Roda JC-AJAX 2-0

Scheidsrechter
Scheidsrechter tijdens het duel is de Belg Serge Gumienny. Hij zal worden bijgestaan door zijn landgenoten Walter Vromans en Marc Simons. Zij zullen als grensrechter fungeren. Als vierde official is Peter Vervecken aangesteld.

Basisopstelling Ajax:
Stekelenburg; Silva, Heitinga, Vermaelen, Vertonghen; Gabri, Perez, Lindgren, De Jong; Kennedy, Huntelaar.
Wissels: Gentenaar, Emanuelson, Luque, Suarez, Rommedahl, Ogararu, Colin

Basisopstelling Roda JC: Castro; Saeijs, Meeuwis, Janssen, Hadouir, De Fauw, Wau, De Jong, Tioté, Lamah, Matondo.
Wissels: Tyton, Senden, Van Tornhout, Van Kouwen, Knops, Bodor.

Related posts