Relschoppers huldiging moeten schade betalen

Vier voetbalhooligans moeten de politie Amsterdam-Amstelland ieder een schadevergoeding van circa 900 euro betalen, zo meldt De Telegraaf vandaag. Dit voor de vernielingen die ze aanrichtten rond de huldiging van bekerwinnaar Ajax op 8 mei 2006 op het Leidseplein in Amsterdam. Dat heeft de kantonrechter in de hoofdstad onlangs bepaald.

Na de rellen eiste de politie dat 26 voetbalsupporters gezamenlijk circa 21.000 euro betaalden voor een politiebusje dat ze hadden vernield. Ook twee agenten die psychische of lichamelijke schade opliepen, eisten een vergoeding van respectievelijk 1500 en 1000 euro. 22 Personen hebben hun aandeel inmiddels betaald, de overige vier moeten dat na de uitspraak van de rechter nu ook doen.

Een woordvoerder meldde dat de Amsterdamse politie voor het eerst via een civielrechtelijke procedure kosten op voetbalsupporters verhaalde. Volgens hem is opmerkelijk aan de uitspraak dat de relschoppers gezamenlijk voor de schade moeten opdraaien. Ook degenen die bijvoorbeeld met stenen gooiden, maar daarbij niets raakten, moeten betalen.

De Amsterdamse politie gaat nu ook een schadeclaim indienen tegen de voetbalhooligans die na afloop van de voetbalwedstrijd Ajax-NEC eind oktober rellen schopten bij de Amsterdam-ArenA. Toen bekogelden honderden supporters agenten met stenen en andere voorwerpen.

Related posts