Goed gesprek tussen Ajax en Vak 410 over incidenten rond Ajax – Feyenoord

Gistermiddag heeft er, zoals aangekondigd, in de arena een gesprek plaats gevonden tussen een delegatie van VAK410 en Ajax. Aanleiding waren de brandjes op het supportersvak afgelopen zondag tijdens De Klassieker. Namens Ajax was het hoofd supporterszaken, hoofd veiligheid, manager supporterszaken en de financieel directeur (met portefeuille supporters) aanwezig. De delegatie van VAK410 bestond uit enkele bestuursleden, Chef TIFO en voorzangers. Daarnaast waren er ook vertegenwoordigers van de SVA, de AFCA Supportersclub en Axios.

Ajax gaf aan dat er afgelopen zondag een zeer sportief gezien succesvolle klassieker heeft plaats gevonden en dat er een goede sfeer was maar dat er daarnaast ook een aantal incidenten hebben plaats gehad die niet door de beugel kunnen. Uitgangspunt van het gesprek was om samen te bepalen hoe dit soort zaken in de toekomst voorkomen kunnen worden. Hiervoor ligt met name een taak weggelegd voor VAK410. De brandjes en rook op het vak hebben er voor gezorgd dat diverse supporters in het stadion schadelijke stoffen hebben ingeademd en het zicht belemmert werd.

Gevaarlijke situatie
Daarnaast ontstond er natuurlijk een zeer gevaarlijke situatie voor de supporters op vak 409. Al snel was iedereen er uit dat dit zeer gevaarlijk en ontoelaatbaar is. Inmiddels hebben we een aantal keren geluk gehad met gevaarlijke situaties op het vak en we willen en moeten met z’n allen voorkomen dat het een keer echt (nog meer dan nu) mis gaat. Hier in ligt niet alleen een taak voor de organisatie van VAK410 maar voor alle supporters op 410 en met name 409. Wij gaan er vanuit dat niemand dat mee wil maken en/of mede verantwoordelijk voor wil zijn.

De vlaggen en bandieri’s op 409 worden vaak gebruikt om het afsteken van vuurwerk te maskeren. Voor Ajax en andere instanties wordt het daardoor lastig om supporters te identificeren en op te pakken. Zowel Ajax en VAK410 willen het echter niet zo ver laten komen dat de vlaggen en bandieri’s verboden moeten worden. Dit omdat zij een groot sfeerverhogend effect hebben. Wel is afgesproken dat er met de wedstrijd Ajax-sparta eenmalig geen vlaggen en bandieri’s op het vak te zien zullen zijn. Dit om iedereen te laten zien wat het effect is zonder deze sfeerattributen en om te laten zien dat het niet de bedoeling is om de bandieri’s en vlaggen te gebruiken voor andere doeleinden dan het mee vlaggen en omhoog houden. Pamfletten, website en forum zullen gebruikt worden om iedereen hier op te wijzen. Ajax zal zorg dragen voor reparatie van het speakersysteem zodat dit voortaan in situaties als afgelopen zondag ingezet kan worden om anders te handelen op het vak.

Plannetje
VAK410 zal deze week met een groep bij elkaar komen om intern nog over de gebeurtenissen en ontstane situatie te spreken. Uiterlijk volgende week woensdag zal aan Ajax een plannetje worden gepresenteerd over hoe wij denken zulke situaties voortaan te voorkomen en mochten ze toch gebeuren aan te pakken.

De komende maanden zal VAK410 moeten gebruiken om de boel goed op de rit te krijgen voordat we gaan verhuizen. Het is zonde dat alle aandacht nu uit gaat naar negatieve randzaken i.p.v. naar het mooie megadoek en andere acties die gemaakt worden!

Bron: VAK410.nl

Related posts