Davids ontloopt vooronderzoek en langere schorsing; Wegereef: ‘Ook eerste actie Davids rood’

Edgar Davids ontloopt een langere schorsing dan de twee duels en één voorwaardelijk, die hij kreeg naar aanleiding van zijn rode kaart tegen PSV. De Ajacied werd door scheidsrechter Jan Wegereef in blessuretijd naar de kant gestuurd wegens een keiharde charge op Edison Mendez. Achteraf vindt de leidsman dat hij de aanvoerder van Ajax al eerder naar de douche had moeten sturen. “Na het zien van de tv-beelden was ook de eerste actie, een overtreding op Jefferson Farfán, rood waard”, aldus de arbiter. ” Het zou me niet verbazen als de aanklager betaald voetbal nog een onderzoek instelt.”

Volgens de KNVB is de aanklager vooralsnog niet in actie gekomen omdat één assistent-scheidsrechter verklaarde het incident te hebben waargenomen en Davids onschuldig achtte. Die lezing staat haaks op de lezing van arbiter Wegereef, die het voorval zelf niet heeft beoordeeld.

“Mijn assistenten helaas ook niet, vertelden ze me na de wedstrijd. Was het maar tien meter verder naar links gebeurd. Zoals je hebt kunnen zien, is het spel hervat met een inworp. Ik zag wel een duel, maar doordat Davids en Farfán met hun rug naar me toe stonden, werd mijn zicht op de situatie geblokkeerd. Ik heb totaal niet waargenomen wat er werkelijk gebeurde, terwijl ik tien meter van de situatie af stond. Op tv was het een heel ander verhaal en besefte ik dat ik toen al rood had moeten trekken.”

Als de aanklager definitief besluit geen vooronderzoek te starten, is dat goed nieuws voor de Ajacied, die anders wellicht zeven in plaats van twee duels had moeten toekijken. Reglementair staat er voor een ‘grove overtreding’ als die van Davids op Farfán een straf van vier duels. Bovendien zou de ene wedstrijd voorwaardelijk, die hij incasseerde voor de rode kaart die hij wél kreeg, worden omgezet in een onvoorwaardelijke. Met zijn huidige schorsing mist Davids de competitieduels tegen Feyenoord thuis en Roda JC uit.

Bron: De Telegraaf

Related posts