Na ‘Bosman’ nu ‘Webster-arrest’: Speler na drie jaar vrij om te gaan!

Een voetballer mag zijn nog doorlopende contract na de zogenaamde beschermde periode van drie jaar verbreken. Het internationale sporttribunaal CAS heeft dit woensdag bepaald. Het CAS bevestigde hiermee de eerdere uitspraak die de wereldvoetbalbond FIFA in de zaak rond Andy Webster heeft gedaan.

De Schotse club Heart of Midlothian sloot Webster uit van het spelen van wedstrijden nadat hij een nieuw contract bij de club had afgewezen. De huidige speler van Wigan Athletic in Engeland stapte hiermee naar de FIFA en daarna naar het CAS. Volgens de Nederlandse spelersvakbond VVCS is de betekenis van deze beslissing groot, omdat alle spelers van de wereld nu na drie jaar van hun contract afkunnen zonder daarvoor geschorst te worden.

Een speler die van zijn contract af wil, dient wel een vergoeding aan zijn werkgever te betalen. De hoogte wordt bepaald aan de hand van de restwaarde van het nog doorlopende contract. In het geval van Webster gaat het om een bedrag van 150.000 pond. Dat is echter aanzienlijk minder dan de 5 miljoen pond die Hearts van Webster als vergoeding eiste en het bedrag dat de FIFA (625.000 pond) eerder bij de behandeling van de zaak had vastgesteld. Webster werd bijgestaand door de Schotse spelersvakbond, de mondiale vakbond FIFPro en zijn huidige club Wigan.

“Dit is na de zaak rond Bosman weer een grote dag voor de spelers”, aldus VVCS-directeur Louis Everard. “Hun rechtspositie is wederom sterk verbeterd. Niet alleen aan het einde van zijn contract is de speler volledig vrij om te bepalen voor welke club hij wenst te spelen, maar nu heeft hij ook een dergelijke keuze na het verstrijken van de beschermde periode.”

Volgens Everard is de uitspraak ook positief voor de clubs. “Grote winst is dat zowel club als speler nu de financiële concequenties van een dergelijke stap vooraf kunnen overzien. Ik verwacht dan ook een meer dan substantiële verlaging van de tot dusverre betaalde afkoopsommen, die mijns inziens werkelijk in geen enkele verhouding stonden tot de realiteit.”

Toch valt de zienswijze van Everard te bezien: Langlopende contracten zijn hiermee in één klap waardeloos geworden en clubs raken waarschijnlijk hun topspelers nog makkelijker kwijt voor een habbekrats.

Bron: FCUpdate.nl

Related posts