Ajax wacht miljoenen aan belastingnaheffing vanwege slepende affaire Arveladze en Laudrup

Ajax krijgt waarschijnlijk te kampen met een fikse financiële strop. De Amsterdamse club moet volgens De Telegraaf nog zo’n zes miljoen euro aan belasting betalen over de aankoop van Shota Arveladze in Michael Laudrup in de zomer van 1997. Dat adviseert advocaat-generaal Van Ballegooijen aan de Hoge Raad, de hoogste rechter, in de jaren slepende rechtszaak tussen Ajax en de Belastingdienst. De zaak is al slepend vanaf 2002, zie onderstaande eerdere berichten in deze.

Meestal neemt de Hoge Raad het advies over. De FIOD deed in 1997 na de komst van Arveladze van Trabszonspor en Laudrup van Vissel Kobe een grootschalig fraudeonderzoek bij Ajax. Meerdere mensen werden aangehouden en de Belastingdienst won alle rechtszaken in deze.

Jan-Bertram Rietveld van belastingadvieskantoor Ernst & Young kan zich niet vinden in het advies. “Gecoördineerd mensen in de tang nemen om achter geld aan te jagen mag de fiscus niet. Maar dit advies is echt haarkloverij van de bovenste plank. Het stelt dat er van een georkestreerde, dubbele heffing geen sprake is. Maar wie er met wat meer afstand naar kijkt vindt dit advies verschrikkelijk onredelijk. Het lijkt alsof de advocaat-generaal alles gebruikt om de Belastingdienst gelijk te geven. De Hoge Raad neemt het advies vaak over, maar dit kon wat mij betreft wel eens de uitzondering zijn,” aldus de specialist in De Telegraaf. Het definitieve vonnis zal over enkele weken volgen.

Zie ook eerdere berichten:
24 december 2006: Beroep Ajax in belastingzaak Laudrup en Arveladze gegrond
18 november 2002: Ajax krijgt naheffing belastingdienst van 5,2 miljoen euro

Related posts