Ajax verliest weer punten in uitduel: 2-2 bij Vitesse

Waar Ajax eerder dit seizoen de punten vooral thuis liet liggen doet Ajax dat nu voornamenlijk in uitduels bij de mindere goden.Ajax ziet PSV dit weekend uitlopen in de strijd om de landstitel. Tegen Vitesse bleven de Amsterdammers steken op een 2-2 gelijkspel. Mads Junker en Harrie Gommans waren in het Gelredome trefzeker, voor Ajax scoorden Luís Suarez en Urby Emanuelson. Beide clubs hadden vanmiddag voldoende mogelijkheden om met de volle drie punten aan de haal te gaan. Grote kansen waren schering en inslag, maar noch Vitesse, noch Ajax wist er zorgvuldig mee om te springen.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Klaas-Jan Huntelaar leidde in de zevende minuut het eerste doelpunt in, maar nu eens niet in positieve zin. De topschutter verloor de bal die later bij Mads Junker terechtkwam. De Deen rondde succesvol af.

Ajax was in de fase die volgde de dominante partij, maar wist dat veldoverwicht niet over te brengen op het scorebord. Pas na rust vielen voor de Amsterdammers dan eindelijk de eerste treffers. Eerst Urby Emanuelson na een één-tweetje met Luis Suarez, en vijf minuten later de Uruguayaan zelf.

Huntelaar voorzag de spits van de voorzet die hij in twee pogingen langs doelman Piet Velthuizen werkte. Harrie Gommans verzuurde de vreugde bij de Amsterdammers echter snel, door niet veel later alweer voor de gelijkmaker aan te tekenen. Een treffer die vooral de Ajax-defensie zich mag aanrekenen.

Vlak voor tijd kon Huntelaar de frustraties niet meer aan, en reageerde zich af op Vitesse’s Gill Swerts. De Ajax-aanvaller mocht van geluk spreken dat hij daar geen prent voor kreeg, daar die hem de topper tegen PSV aanstaande woensdag had gekost.

“Het is triest dat we door twee momenten waarop we niet goed omschakelden de wedstrijd uit handen geven”, zei coach Adrie Koster na afloop van het gelijke spel tegen Vitesse. De Ajax-trainer vond dat er zeker meer ingezeten had, en vond zijn mannen vooral te onrustig aan de bal. “We moeten geduldiger spelen. Vanuit eigen kracht en op balbezit”, begon Koster. “Na rust hebben we de achterstand goed rechtgetrokken. Dan zit de 3-1 eraan te komen en dan zetten we zelf de tegenaanval op door balverlies op het middenveld. Dan moet je beter anticiperen op de situatie.”

Koster was duidelijk teleurgesteld over het resultaat. “Gezien de mogelijkheden die we kregen moet je hier winnen. De scherpte voorin ontbrak daarvoor vandaag, zowel bij het afronden als de eindpass”, aldus Koster.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Vitesse-Ajax 2-2 (1-0)
7. Junker 1-0
46. Urby Emanuelson 1-1
50. Luis Suarez 1-2
55. Gommans 2-2

Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 22700
Kaarten: Geel: Davids (Ajax) , V.d.Schaaf, Takak en Sprockel (allen Vitesse)

Opstelling Ajax:
Maarten Stekelenburg, Bruno Silva, John Heitinga, Jan Vertonghen (’46 Thomas Vermaelen), Urby Emanuelson, Gabri, Kenneth Perez, Edgar Davids (’69 Siem de Jong), Dennis Rommedahl, Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suarez (’66 Leonardo)

Opstelling Vitesse:
Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Swerts, Takak (’89 Yacubu), v.d.Schaaf, Kolk (’89 Lorca), Jansen, Gommans, Junker (’89 Kaya)

Related posts