FC Groningen voelt zich gechanteerd

FC Groningen heeft een katterig gevoel overgehouden aan de transfer van Bruno Silva naar Ajax. Nadat de voetballer weigerde nog langer in de Euroborg te spelen, bleef er voor de club weinig keus over. Directeur Hans Nijland is dan ook verre van blij met het spel dat de rechtsback de laatste dagen speelde. Silva tekende gisteren in Amsterdam een contract voor vierenhalf jaar.

“Of dit riekt naar chantage? Ik kan me goed voorstellen dat deze vraag gesteld wordt,” aldus Nijland. “Laten we eerlijk zijn, eigenlijk kun je het zo wel noemen. Bruno Silva komt niet meer trainen omdat hij per se naar Ajax wil. Dat is natuurlijk niet de manier. Het gaat in elk geval niet meer zo als vroeger. Wat dat betreft is Erik Nevland een beter voorbeeld. Die kan zijn positie verbeteren bij Fulham, maar blijft ondertussen wel gewoon doortrainen. Zo kan het dus ook.”

Trainer Ron Jans was afgelopen weekeinde al duidelijk in zijn mening over Silva, met wie hij weigerde nog langer te werken. Ajax en FC Groningen bereikten maandagavond een doorbraak in de onderhandelingen die aanvankelijk zo moeizaam verliepen. ,,We hebben onderhandeld in een prettige sfeer,’’ vindt technisch directeur Martin van Geel van de Amsterdammers.

Vanavond debuteert Bruno Silva in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (19.30 uur) nog niet in de hoofdmacht van Ajax . De back, die op korte termijn de plek van de Roemeen George Ogararu moet gaan innemen, is nog niet speelgerechtigd. Silva krijgt bij Ajax het rugnummer 3, dat eerder dit seizoen aan de gestopte legende Jaap Stam toebehoorde. Trainer Adrie Koster zei gisteren dat Ajax wellicht nog meer defensieve versterkingen haalt.

FC Groningen anticipeerde snel op het vertrek van Silva, door de Spartaan Sepp de Roover te strikken. De Belg wordt voor tweeënhalf jaar vastgelegd, met een optie voor nog twee seizoenen. ,,Toen bleek dat Silva zou vertrekken, hoopte ik al dat Groningen bij mij uit zou komen’’, aldus De Roover. ,,Dit is voor mij een prachtige stap en ik ben Sparta dankbaar dat ze me deze kans gunnen.’’ Op zijn beurt heeft Sparta rechtsback Murat Yildirim van Jong Ajax op het oog als opvolger van De Roover.

Naast het vastleggen van Silva, toonde Ajax de laatste dagen nog meer daadkracht. De Amsterdammers hebben een akkoord bereikt met twaalf tweedejaars B-junioren. Binnenkort volgt de massa-ondertekening. Allen signeren een contract voor drie jaar. ,,Langer mag niet,’’ aldus Van Geel.

,,Volgens de UEFA-normen mogen we ze vanaf hun zestiende maximaal voor drie jaar vastleggen. Dat is in het nadeel van de club die ze opgeleid heeft. Ze zijn straks nog steeds een koopje voor bijvoorbeeld de Engelse clubs. Maar goed, voorlopig hebben we ons maximaal beschermd tegen het buitenlandse geweld.’’

Met die actie haakte de technisch directeur in op de nieuwjaarsspeech van voorzitter John Jaakke, die wil dat Ajax het accent blijft leggen op opleiden. ,,Daarbij hopen we in de toekomst langer plezier te hebben van zelf opgeleide spelers,’’ aldus Van Geel. ,,Kijk naar Babel, kijk naar Maduro. Die jongens gaan net iets te vroeg weg. Dat is slecht voor Ajax, maar soms ook voor die jongens zelf.’’

Related posts