Ajax een van de 16 stichtende leden van opvolger G14 en Fontein in bestuur

Ajax is een van de zestien stichtende leden van de nieuwe European Club Association (ECA), waarin 103 clubs uit 53 Europese landen vertegenwoordigd zullen zijn. Andere stichtende clubs van de opvolger van de G14 zijn onder anderen Real Madrid (Spa), Barcelona (Spa), AC Milan (Ita), Juventus (Ita), Manchester United (Eng), Chelsea (Eng) en Bayern München (Dui). Algemeen directeur Maarten Fontein zal deel uitmaken van het bestuur van de belangenvereniging waarvan de oprichting maandag definitief werd.

Voorzitter wordt de Duitser Karl-Heinz Rummenigge (Bayern München), de Spanjaard Joan Laporta (FC Barcelona) is vicevoorzitter. Fontein is een van de vier algemene bestuursleden. Dit bestuur blijft aan tot het einde van het seizoen. Dan zal er op een eerste Algemene Vergadering een nieuw gekozen worden.

Nieuw tijdperk
De Europese voetbalunie UEFA noemde de oprichting van de ECA bij monde van voorzitter Michel Platini het begin van een nieuw tijdperk, waarin de relaties tussen de federaties en de clubs harmonieuzer zullen verlopen. Een dergelijke vereniging, als opvolger van de G14, was één van de doelstellingen van Platini.

Verdeling
De verdeling van het aantal clubs per land in de vereniging zal om de twee jaar bepaald worden op basis van de UEFA-ranking. De eerste drie landen krijgen vijf clubs, het vierde tot zesde land vier clubs, het zevende tot vijftiende drie, het 16e tot 26e twee en het 27e tot 53e één.

Bron: Nu.nl

Related posts