Voorbeschouwing NEC – AJAX: Colin fit, Wormgoor(19) toegevoegd aan selectie

Vanmiddag om half een neemt Ajax het in het Nijmeegse De Goffert stadion op tegen NEC. Ajax moet het doen zonder John Heitinga en Leonardo. Leonardo heeft na zijn rentree weer lichte klachten aan zijn knie en is niet op tijd fit. Heitinga is geschorst, nadat hij tegen AZ zijn vijfde gele kaart kreeg. Wie er tegen NEC in het centrum starten is met het wegvallen van Heitinga en het vertrek van Maduro nog niet duidelijk. Trainer Adrie Koster kan zondag ook nog niet beschikken over Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel. Daarnaast kan hij geen beroep doen op de langer geblesseerden Edgar Manucharyan, Vurnon Anita en Laurent Delorge. Jurgen Colin is wel weer beschikbaar. Koster heeft voor de zekerheid voor dit duel de 19-jarige Vito Wormgoor aan de selectie toegevoegd. Ook Edgar Davids is voor Koster gewoon inzetbaar. Woensdag werd hij nog gespaard in de verloren bekerwedstrijd tegen NAC.

Tegenstander NEC verkeerd in zwaar weer. De Nijmegenaren werden afgelopen woensdag door eerste dividieclub FC Zwolle uit het bekertoernooi gewipt. In de competitie gaat het al niet veel beter. NEC bezet op dit moment de 15e plaats. Afgelopen weekend werd tegen FC Twente 2-2 gespeeld. Trainer Mario Been kondigde na afloop van het duel tegen Zwolle forse wijzigingen in zijn team aan: “Gevestigde namen zullen vervangen gaan worden door mensen die wel 110% inzet tonen”.

Supporters van NEC hebben inmiddels ook actie ondernomen. De aanhangers van de club uit Nijmegen zijn ontevreden over het gebrek aan goede prestaties dit seizoen. Door de matige prestaties van NEC hebben supporters van de club spandoeken in stadion De Goffert opgehangen. Daarnaast zijn er ook vuilniszakken op het veld neergezet. Op de spandoeken staat geschreven: ‘Met 11 vuilniszakken zonder mentaliteit is degradatie een formaliteit’.

Transfermarkt
NEC was de afgelopen week zeer actief op de transfer markt. Jeroen Drost werd gehuurd van SC Heerenveen, Ex-ajacied Kevin Bobson werd gehuurd van Willem II. Bas Sibum werd overgenomen van Roda JC. NEC huurde tevens verdediger Dani Fernandez tot het einde van het seizoen van het Oekraïense Metalurg Donetsk. Fernandez komt voort uit de jeugdopleiding van FC Barcelona, maar brak nooit door in het eerste elftal. Hij is overigens, in tegenstelling tot Bobson, Drost en Sibum, nog niet speelgerechtigd tegen Ajax.

De Nijmegenaren zullen zondag geen beroep kunnen doen op Lorenzo Davids en Jonas Olsson. Beiden zitten nog een schorsing uit. Daarnaast zijn Mark van den Boogaart en Dominique Scholten uitgeschakeld met blessures en is het meespelen van Mark Otten zeer twijfelachtig.

Nieuweling Kevin Bobson start bij NEC in de basis tegen Ajax. De basisplaats van Bobson gaat ten koste van Tim Janssen. Dit meldt Omroep Gelderland. Na de zeer ongelukkige uitschakeling in de beker door FC Zwolle, haalt Been op meerdere posities de bezem door zijn elftal. Naast Janssen moeten ook Rutger Worm en Naïm Aarab tegen Ajax genoegen nemen met een plaats buiten de basis. Zij worden vervangen door Brett Holman en Bas Sibum, ook een nieuw gezicht in de selectie van NEC.

Historie
Het is de 32ste maal dat de competitiewedstrijd NEC – Ajax op het programma. Van de 31 voorgaande duels won Ajax er 18. 9 maal speelden de clubs gelijk en 4 maal waren de Nijmegenaren te sterk. Ajax scoorde in totaal 55 doelpunten en kreeg er 14 om de oren. De laatste jaren heeft Ajax het vaak vrij lastig in Nijmegen. Van de laatste zes edities wonnen de Amsterdammers er drie (zie verslagen hieronder). In de laatste ontmoeting tussen beide clubs in de Amsterdam ArenA bleef Ajax steken op een bloedeloze 0-0 (zie verslag). Het was die wedstrijd het debuut van hoofdcoach Adrie Koster op de bank van Ajax.

Laatste edities NEC-Ajax:
2001-2002 05-05-2002 NEC-Ajax 0-2
2002-2003 11-05-2003 NEC-Ajax 1-2
2003-2004 25-04-2004 NEC-Ajax 0-0
2004-2005 13-03-2005 NEC-Ajax 0-1
2005-2006 06-11-2005 NEC-Ajax 1-0
2006-2007 30-12-2006 NEC-Ajax 2-2

Het duel staat voor 12.30 uur op het programma. Eerder was dit 2 uur later maar op last van de lokale autoriteiten is de wedstrijd vervroegd. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Dick Jol. Hij zal worden geassisteerd door grensrechters Rob van de Ven en Jac Schenkels en vierde official Bart van der Scheer.

NEC:
Geblesseerd: Mark van den Boogaart (enkel), Dominique Scholten (gebroken arm).
Twijfelachtig: Mark Otten (herstellende van een kruisbandblessure).
Geschorst: Lorenzo Davids (nog 2 wedstrijden), Jonas Olsson (nog 3 wedstrijden).

Ajax:
Geblesseerd: Edgar Manucharyan (lies), Vurnon Anita (heup), Laurent Delorge (achillespees), Thomas Vermaelen (enkel), Gregory van der Wiel (binnenband knie).
Geschorst: John Heitinga (1 wedstrijd).

Verwachte opstelling NEC:
Babos; Muslu, Wisgerhof, Pothuizen, Drost, Sibum, Vadocz, Holman, El-Akchaoui; Lens, Bobson
Verwachte opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Vertonghen, Colin, Emanuelson, Davids, Gabri, Perez, Suarez, Huntelaar, Kennedy

Related posts