Ajax uit beker geknikkerd door NAC: 4-2

Ajax is er na de bekersuccessen van de afgelopen jaren niet in geslaagd zich bij de laatste acht in de strijd om de KNVB beker te scharen. NAC won in eigen huis uiteindelijk met 4-2 na een 1-0 ruststand.


De 1-0 van NAC in beeld: Stekelenburg slaat mis


‘Naaimachine’ Anthony Lurling tegenover de opnieuw slechtse man aan Ajax-zijde: Urby Emanuelson
Ook Kenneth Perez kon niet zijn stempel op de wedstrijd drukken


Zichtbare telleurstelling bij de Ajacieden


De Ajacieden verlaten het veld na de bekeruitschakeling

NAC Breda knokte vanaf de eerste minuut voor iedere meter en Ajax dat aantrad zonder Edgar Davids, voor hem stond Mitchel Donald in de basis, had hier geen antwoord op. Toch was de eerste echt grote kans voor Ajax: Jan Vertonghen pegelde de bal van grote afstand op de kruising. Amper een minuut later had NAC meer geluk toen een geweldige knal van Kurt Elshot volslagen verkeerd werd beoordeeld door Stekelenburg: 1-0

Emanuelson
De zoektocht van technisch directeur Martin van Geel van Ajax concentreert zich vooral op goede rechtsback, centrale verdediger en multifunctionele middenvelder. Hij doet er zo langzamerhand verstandig aan om zijn verlanglijstje met een sterke linksback uit te breiden. Het kan hem namelijk niet zijn ontgaan dat Urby Emanuelson de laatste maanden bij nagenoeg alle tegentreffers van Ajax is betrokken.

Ajax moest hierna komen, maar slaagde er niet in om het NAC moeilijk te maken. Na de pauze leek Ajax zich beter te beseffen wat er op het spel stond, want de ploeg koos direct de aanval. Dat leverde kansen op via Jan Vertonghen (alleen voor de keeper), Huntelaar (kopkans), Kennedy (vrije kopkans) en Gabri (alleen voor de keeper), maar uiteindelijk was het Luis Suarez die voor de dik verdiende gelijkmaker zorgde. Hij tikte de bal van dichtbij binnen, na een scrimmage voor het doel van NAC-keeper Ten Rouwelaar: 1-1.

Slalommen
Na deze gelijkmaker leek het slechts een kwestie van tijd voordat Ajax door zou drukken, maar het omgekeerde gebeurde. De eerste de beste keer dat NAC over de middenlijn kwam mocht Anthony Lurling zomaar door de defensie slalommen en omdat Vertonghen ongelukkig mistrapte kon Ahmed Ammi voor een leeg doel niet missen: 2-1.

Toen drie minuten later Zwaanswijk de 3-1 binnenkopte uit een vrije trap en Lurling even later zelfs nog voor de 4-1 zorgde leek het duel definitief beslist. ‘Ze krijgen voetballes’ zong de Bredase aanhang sarcastisch maar omdat Ajax kansen bleef houden en Suarez nog de 4-2 prachtig binnen schoot werden ze toch nog even angstig stil. Het was dat enkele tellen later Ajax opnieuw de zoveelste grote kans om zeep hielp en dat scheidsrechter Blom van de twee minuten extra speeltijd er plots slechts één bij telde en maar angstvallig snel voor het eindsignaal floot toen Ajax een zuivere strafschop moest hebben anders had het zweet nog wel eens flink door de bilnaad kunnen lopen van de NAC-aanhang!

Kinderlijke verdedigingsfouten
Adrie Koster sprak over kinderlijke verdedigingsfouten die de ploeg de das om deden. ‘Eerst schiet je zelf een bal op de lat en dan sta je twee minuten later 1-0 achter. We hebben er alles aan gedaan om terug in de wedstrijd te komen. In de tweede helft wilden we vanaf het begin het initiatief nemen en kwamen we zo ook terug in de wedstrijd. Als je dan na de 1-1 na twee minuten weer op achterstand komt door kinderlijke fouten, dat kan natuurlijk niet. We hebben de wedstrijd heel serieus genomen. Het belang van deze wedstrijd was voor iedereen duidelijk, het was een van de twee nog mogelijke prijzen. Maar in bepaalde opzicht lieten we ons aftroeven. We hadden niet de agressie die NAC wel had.’

NAC Breda – Ajax 4-2 (1-0)
21. Elshot 1-0
66. Suarez 1-1
67. Ammi 2-1
70. Zwaanswijk 3-1
77. Lurling 4-1
86. Suarez 4-2

Scheidsrechter: Blom
Toeschouwers: 17.000
Kaarten: Geel: Feher (NAC Breda), Vertonghen en Perez (Ajax)

Opstelling Ajax:
Maarten Stekelenburg, George Ogararu, John Heitinga, Jan Vertonghen, Urby Emanuelson (’72 Albert Luque), Gabri, Kenneth Perez, Mitchell Donald (’46 Siem de Jong), Kennedy Bakircioglu (’63 Dennis Rommedahl), Kenneth Perez, Luis Suarez

Opstelling NAC:
Ten Rouwelaar, Elshot, Penders, Zwaanswijk, Molhoek (’73 Gilisen), Lurling, Kolkka, Mtiliga, Idabdelhay (’58 Ammi), Stam, Feher

Related posts