Voorbeschouwing Ajax – AZ: Ajax met Davids, Leonardo, en Perez. De jong als rechtsback

Morgen hervat Ajax de competitie na een korte winterstop in de Amsterdam ArenA teggen het AZ van Louis van Gaal. Het is de 30ste ontmoeting tussen beide clubs in competitieverband. Ajax heeft de eerste competitiehelft afgesloten op een 3e plaats met drie punten achterstand op psv en feyenoord. AZ kent tot dusverre een teleurstellend seizoen. De kaaasboertjes zijn pas terug te vinden op een schamele 9e plaats en hebben 8 punten minder dan Ajax. AZ won pas 1 uitduel dit seizoen. Op 28 oktober 2007 triomfeerde de formatie van Louis van Gaal met 2-3 bij NAC Breda.

Ajax behaalde slechts vijf punten in zijn laatste vijf duels en kreeg maar liefst elf tegentreffers. Alleen Sparta Rotterdam (veertien tegengoals) en Excelsior (dertien tegengoals) deden het slechter. De Amsterdammers kunnen echter motivatie halen uit de terugkeer van Perez, Davids en Leonardo én de voorbij confrontaties met AZ. De ploeg uit de kaasstad won slechts één keer een Eredivisieduel bij Ajax. Op 18 oktober 1980 werd het 1-2.

In de voorgaande 29 edities van Ajax-AZ won Ajax er 25, speelde het 3 keer gelijk en verloor het 1 wedstrijd. De Amsterdammers scoorden ook opvallend meer. 90 maal trof Ajax het doel terwijl het 26 keer zelf een bal uit het net kon halen.

De Jong rechtsback
Ajax zal het zondag in de ArenA sowieso moeten stellen zonder rechterverdediger Ogararu. Hij kreeg in het duel tegen VVV zijn 5e gele kaart en zit daardoor een schorsing van 1 wedstrijd uit. Zijn vervanger als rechtsback zal waarschijnlijk Siem de Jong zijn. De jongeling werd in Dubai tegen VFB Stuttgart al getest op die positie en deed dat niet sleccht. Verder zijn aan Ajax-zijde Manucharyan, Anita en Delorge nog geblesseerd. Davids en Leonardo hebben in Dubai wedstrijdritme opgedaan en zijn weer inzetbaar en natuurlijk is ook Kenneth Perez weer terug na zijn uitstapje naar lampegat. Over het meespelen van Vermaelen en Van der Wiel is nog geen duidelijkheid.

Tegenstander AZ moet het zowieso stellen zonder Martens, Schaars, Luirink, Didulica en Pocognoli. Allen kampen met uiteenlopende blessures. Daarnaast zijn Jaliens en Jenner voor de wedstrijd in de ArenA geschorst.

Het supportershome is weer open! Vanaf 10:00 uur is iedereen welkom. De wedstrijd begint om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Roelof Luinge. Hij zal worden geassisteerd door zijn grensrechters Arie Brink en Wilco Lobbert. 4de official tijdens de wedstrijd is Tom van Sichem. Voor aanvang van het duel zal een minuut stilte in acht worden genomen vanwege het overlijden van Karel Jansen, oprichter van het VVCS en Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Related posts