Geen nieuw stadion in IJmeer maar andere lokatie of uitbreiding ArenA

Daags na het voorstel om een nieuw stadion in het IJmeer te laten bouwen, is het plan al afgeschoten in de Amsterdamse fractie door wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks). Er wordt wel naar andere opties gekeken om een groter stadion in de regio te krijgen. Eén van de opties is om de ArenA uit te breiden tot 70.000 stoeltjes. Andere opties zijn om een stadion te bouwen op het vasteland tussen Amsterdam en Almere of tussen Noord en Zaanstad. Het meest futuristische plan is de bouw van een drijvend stadion voor de Noordzeekust of in het IJsselmeer. ”Kortom, het IJmeer valt af,” aldus de woordvoerder van Gehrels tegenover Het Parool.

Een groot nieuw stadion is volgens Gehrels nodig om in aanmerking te komen voor grote evenementen als het wereldkampioenschap voetbal of de Olympische Spelen. Gehrels verdedigde het idee om een nieuw stadion in het IJmeer te bouwen gisteren nog hartstochtelijk, al zei ze ook daarmee een discussie te willen starten. Maar bouwen in dat water ligt bij collegepartij GroenLinks zeer gevoelig. Vanmorgen werd snel duidelijk dat Van Poelgeest niets ziet in de plannen om in het IJmeer te bouwen. Zijn standpunt won.

Fractievoorzitter Judith Sargentini van GroenLinks vindt dat Gehrels ‘voor haar beurt’ heeft gesproken. ”Over bouwen in het IJmeer moet nog een heel debat komen. Dit kwam uit de lucht vallen en was geen standpunt van het college. Dan is het ook niet handig om erover te fantaseren.” Milieuorganisaties zijn fel tegen bouwen in het IJmeer. Ze voerden destijds een felle campagne tegen de aanleg van IJburg.

Wethouder Adri Duivesteijn van Almere vindt het positief dat Amsterdam verder kijkt dan de eigen regio. ”Als je echt serieus bent met zo’n plan, bereid je het goed voor. Ik begrijp wel dat het is teruggefloten. Het blijkt maar weer dat het IJmeer zeer tot de verbeelding spreekt.”

Zie eerdere berichten:
>: ‘Ajax moet vaste bespeler worden van nieuwe stadion’ Volgende week gesprek
>: Gemeente Amsterdam wil nieuw stadion met 90.000 plaatsen laten bouwen

Related posts