Gemeente Amsterdam wil nieuw stadion met 90.000 plaatsen laten bouwen

De Amsterdamse sportwethouder Carolien Gehrels laat vanochtend in het Algemeen Dagblad weten dat de gemeente Amsterdam nog voor het WK in 2018 een nieuw stadion wil laten bouwen. Doel is het grootste stadion van Nederland neer te zetten. Of Ajax een rol speelt in de plannen, en zo ja welke, is nog onduidelijk.

“Ik heb gehoord dat ‘de nieuwe Kuip’ een capaciteit krijgt van 70.000 plaatsen. Schrijf dan maar op dat wij zeker voor de 80.000 gaan, en misschien wel voor de 90.000”, aldus Gehrels. Het stadion moet verrijzen tussen Amsterdam en Almere, de bedoeling is dat een deel van het IJmeer er voor wordt drooggelegd. Het project zal 60 tot 80 miljoen euro kosten, verwacht Gehrels. De gemeente gaat eerst de infrastructuur tussen de tweede steden optimaliseren, zodat het stadion straks goed bereikbaar is. ,,Als we een serieuze gooi willen doen naar het WK voetbal van 2018 of de Olympische Spelen van 2028, dan moeten we over een stadion beschikken dat voor zulke evenementen geschikt is,’’

ArenA
,,De Amsterdam Arena is een mooi onderkomen, maar heeft te weinig capaciteit. Laatst wilden we ons kandidaat stellen om, na 1998, opnieuw de Champions League-finale in de Arena te houden. De UEFA liet dat niet toe, omdat die het stadion te klein vond.’’

De Kuip
Niet alleen de Gemeente Amsterdam is voornemens een nieuw stadion te bouwen. Het staat al vast dat in Rotterdam een nieuw stadion komt, dat het huidige feyenoord-stadion vervangt. De Kuip is verouderd en kan straks niet meer worden gerenoveerd. Daarom wordt een nieuw stadion neergezet op de plek waar nu Varkenoord, het jeugdcomplex van feyenoord, is gehuisvest. Het is vermoedelijk in 2014 gereed.

Wethouder Gehrels van Amsterdam: ,,Ik heb gehoord dat ‘de nieuwe Kuip’ (nu 48.000, red.) een capaciteit krijgt van 70.000 plaatsen. Schrijf dan maar op dat wij zeker voor de 80.000 gaan, en misschien wel voor de 90.000.’’

Amsterdam-Almere-Arena
Een naam voor het nieuwe stadion is nog niet bedacht. Gehrels: ,,Ik vind de Amsterdam-Almere-Arena wel wat.’’ De eerste architecten moeten hun schetsen nog inleveren. ,,Maar het stadion komt er. Daar ben ik van overtuigd.’’

Related posts