Column; negatief rapport: Van Geel onder vuur

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar het is en blijft een bizar markeringspunt voor het nieuwe jaar. Stond in 2007 zowel het technisch als bestuursbeleid binnen het Nederlandse profvoetbal al ter discussie, met de transfer van Kenneth Perez van PSV naar Ajax kwam op 31 december de uitsmijter.

Of je nu mensen uit de sportwereld, bedrijfsleven of politiek spreekt, bijna iedereen is van mening dat deze transactie serieuze vraagtekens oproept over de bedrijfsvoering bij de twee grootste clubs van ons land. Bij zowel Ajax als PSV wordt, met budgetten van tussen de 55 een 70 miljoen euro, blijkbaar geregeerd volgens de waan van de dag.

Met name voor de Amsterdamse technisch directeur Martin van Geel lijkt deze curieuze transfer een staart te gaan krijgen. Omdat het ernaar uitziet dat de onderzoekscommissie onder leiding van ex-bestuurslid Uri Coronel aanzienlijk sneller klaar zal zijn dan de eerder aangegeven deadline van maart.

De reden? Niet alleen is er de afgelopen weken door de onderzoekers flink gas gegeven, uit alle interviews is een dikke rode draad zichtbaar geworden. Namelijk de conclusie dat de huidige organisatie van Ajax niet deugt. Bovendien krijgt de leiding er flink van langs. Vooral Van Geel moet het ontgelden, waarbij termen als ‘solistisch’ en ‘ongrijpbaar’ meer dan eens zijn gevallen.

Vooropgesteld, het is nog altijd niet duidelijk hoe zwaar het eindrapport van de commissie intern zal wegen. Dus moet worden afgewacht in hoeverre de conclusies straks daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Niettemin heeft Van Geel door het terughalen van Perez extra voeding gegeven aan de scepsis jegens zijn beleid. Zoals de door hem geïnitieerde transfers toch al geen sterke referenties vormden. Wie bijvoorbeeld recentelijk de opstellingen van Ajax en FC Twente naast elkaar legde, vroeg zich oprecht af wie van de twee nou een drie keer hoger budget had. Ook in de uitvoering bleek later tijdens de wedstrijd weinig verschil. Een pijnlijke gewaarwording, waarvoor de technisch directeur voor een belangrijk deel verantwoordelijk is.

Het terughalen van Perez heeft Martin van Geel daarom geen goed gedaan. Even los van de kwaliteit van de speler, toont vooral het nu uitvergrote zigzagbeleid van de afgelopen vier maanden een gebrek aan leiderschap en structureel beleid.

Maar daar was de onderzoekscommissie al achter gekomen.

Bron: Jaap de Groot

Related posts