Ajax laat Twente in slotseconde langszij komen: 2-2

Ajax heeft voor de derde maal op rij puntverlies geleden in een competitieduel. In de eigen Amsterdam ArenA werd het tegen FC Twente 2-2. Klaas-Jan Huntelaar nam beide doelpunten van Ajax voor zijn rekening. N’Kufo bracht FC Twente diep in blessuretijd alsnog op gelijke hoogte. Ajax blijft door het gelijke spel derde. De achterstand op koploper feyenoord bedraagt nu drie punten. P$v is de nummer twee met één punt meer dan Ajax.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax begon goed aan de wedstrijd en ging op zoek naar een snelle openingstreffer. De eerste kans was echter voor Twente. Eljero Elia zette N’Kufo vrij voor Maarten Stekelenburg. De spits zag zijn inzet naast de goal van Ajax belanden. Na acht minuten spelen volgde de eerste doelpoging van Ajax. Luis Suarez zag van een grote afstand dat Sander Boschker iets voor zijn doel stond. De Uruguayaan probeerde het met een verraderlijk schot, maar Boschker kon de bal net op tijd over tikken.

Na een half uur spelen kwam Ajax toch op voorsprong via Huntelaar. Siem de Jong wringde zich met een knappe actie tussen twee verdedigers van Twente door en speelde de bal op Huntelaar. Die haalde hard en doeltreffend uit: 1-0. Vijf minuten later kopte Suarez net naast het doel van Boschker uit een vrije trap van Kennedy Bakircioglu. Vlak voor rust kwam De Jong nog oog in oog te staan met de Twente-doelman na een pass van Vertonghen, maar hij faalde.

Schwalbe?!
Na rust was er volgens scheidsrechter Roelof Luinge weer een Suarezje te zien. De Uruguayaan maakte zich volgens de scheidsrechter schuldig aan een schwalbe en werd bestraft met een gele kaart. Het was al de 3e gele kaart voor een vermeende schwalbe van de Urugayaan. Eerder dit seizoen tegen feyenoorden afgelopen zondag tegen Excelsior kreeg Suárez ook al geel toen de scheidsrechter Nijhuis een trucage vermoedde. Even later was een vrije trap van Bakircioglu weer gevaarlijk, maar kopte Suarez ditmaal over. Ajax leek de wedstrijd onder controle te hebben maar als een donderslag bij heldere hemel scoorde twente: Stein Huysegems profiteerde van een misverstand in de Ajax-defensie: 1-1. Vijf minuten later liet de Belg opnieuw tot twee keer toe van zich spreken. eerst verzuimde hij tot twee maal toe te scoren oog in oog met Stekelenburg en vervolgens liet hij zich in een volgende actie opzichtig vallen en kreeg, net als Suarez aan de andere kant, de gele kaart.

De boot in
Een kwartier voor tijd kwam Ajax gelukkig, maar verdiend op voorsprong. Huntelaar nam een vrije trap op ongeveer 20 meter afstand van de goal van Boschker. De bal verdween via de muur achter de kansloze goalie: 2-1. Het laatste kwartier bleef het spannend in de Arena, maar veel kansen vielen er niet meer te noteren. Aan Ajax-zijde mochten Robbert Schilder en Albert Luque nog even meedoen. De wedstrijd leek in de tas maar diep in blessuretijd ging Ajax alsnog de boot in. Na slecht verdedigen van de Amsterdammers, in de persoon van (opnieuw!) Urby Emanuelson, schiet Blaise N’Kufo van dichtbij Twente op gelijke hoogte. Zo mochten de Tukkers blij zijn met een punt en bleef Ajax met een domper achter.

Aftroeven
‘Ongelooflijk dat je het op deze manier weggeeft,’ aldus Ajax-coach Adrie Koster na afloop van het duel. ‘Op die manier je laten aftroeven, mag niet gebeuren. Je moet doordekken op de zestien. Echt ongelooflijk,’ aldus Koster tegenover Tele2. Over het spel was Koster wel tevreden: ‘We hebben de mogelijkheden gehad om de voorsprong verder uit te bouwen. Voetballend zag het er beter uit dan tegen Excelsior (2-1 verlies) en we hebben keihard geknokt. Maar bij winst hadden we gewoon op de tweede plaats gestaan.’

Ajax-FC Twente 2-2 (1-0)
31. Huntelaar 1-0
60. Huysegems 1-1
76. Huntelaar 2-1
90. N’Kufo 2-2

Scheidsrechter: Luinge
Toeschouwers: 50.523
Kaarten: Suarez(Ajax), Huysegems, Arnautovic(FC Twente)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Heitinga, Vertonghen, Emanuelson, Gabri, Bakircioglü ( 84. Schilder ), De Jong, Rommedahl, Huntelaar, Suárez ( 89. Luque )

Opstelling FC Twente:
Boschker, Wielaert (’82 Wellenberg), Heubach, Braafheid, Wilkshire, El Ahmadi, Engelaar, Brama (’58 Huysegems), Denneboom (’79 Arnautovic), N’Kufo, Elia

Related posts