Wat doet tie nauw?!: Sunday Oliseh

Alweer de tiende speler in onze rubriek ‘wat doet tie nauw’ (wederom geschreven door Snip Jr) waarin we Ajax-spelers uit het verleden nog eens in beeld brengen en waarin we proberen te achterhalen hoe de carrière van hen verlopen is nadat ze vertrokken zijn uit Amsterdam. Deze keer de beurt aan de Nigeriaan Sunday Oliseh die bij Ajax speelde in de periode 1997 t/m 1999

Het Begin
Oliseh begon zijn profcarrière in zijn geboorteland Nigeria bij Julius Berger FC. In 1990 trok het Belgische FC Luik aan de bel. In Luik groeide hij snel uit tot een belangrijke speler en speelde hij maar liefst ruim 75 wedstrijden, waarin hij overigens slechts 3 keer scoorde. In seizoen 1994/1995 werd hij door zijn transfer naar AC Reggiana de eerste speler van Nigeriaanse afkomst in de Italiaanse Serie A.

Naar Duitsland
Op het WK van 1994 speelde Nigeria een vriendschappelijke wedstrijd tegen Roemenie en daar was het dat Morten Olsen, op dat moment trainer van FC Köln, Oliseh ook ontdekte. Olsen wilde hem direct naar FC Köln halen maar helaas had Oliseh toen al bij Reggiana getekend. Het jaar daarna, toen Morten Olsen nog steeds trainer van FC Köln was, waagde hij een nieuwe poging. Dit maal met succes: Oliseh ging naar Duitsland. Hij scoorde in totaal vier keer voor de 1e FC. Middenin zijn tweede seizoen bij FC Köln ging Oliseh met de nationale ploeg van Nigeria naar de Olympische Spelen in Atlanta (1996) om terug te keren met een gouden medaille. Na het tweede seizoen waren o.a. Ajax en AC Milan nadrukkelijk voor hem in de markt.


Sunday Oliseh in het shirt van Nigeria

Naar Ajax
Oliseh kon kiezen tussen AC Milan en Ajax. Hij koos voor Ajax, omdat hij zelf vond dat hij er nog niet klaar voor was. Hij had al in Italië en Duitsland gespeeld en een nieuwe competitie sprak hem erg aan. Ook zijn goede vriend Finidi George voetbalde bij Ajax. Na met hem te hebben gepraat wist hij het zeker: hij wilde bij dit team! Dus ging hij in 1997 naar Ajax. Ajax moest flink in de buidel tasten en betaalde maar liefst zo’n 9 miljoen gulden voor hem. Hij speelde twee seizoenen bij Ajax en scoorde in totaal acht keer. Ook won hij twee keer de beker en werd twee keer landskampioen. Oliseh was een zeer geliefde speler in Amsterdam en was berucht vanwege zijn rushes over de gehele lengte van het veld, en vanwege zijn verwoestende knal. De fans maakten voor hem een eigen song:
Horay, horay, for Sunday Olisah,
He get’s the bal, he scores a goal, Sunday Olisay
(op de wijs van Horay, horay, it’s a holi-holiday)


Teleurgesteld en boos
Na zijn tweede seizoen bij Ajax waren o.a. Newcastle United, AS Roma en Juventus in hem geïnteresseerd. Uiteindelijk koos hij voor Juventus. De oude dame betaalde ongeveer 20 miljoen gulden voor Oliseh. Het ging daar minder goed dan bij Ajax. Beter gezegd, het ging daar dramatisch. Hij blesseerde zich aan zijn enkel tijdens het trainingskamp nog voor de seizoensstart. Later werd de relatie tussen Juventus en Oliseh erg verstoord, toen zijn land het Afrikaanse kampioenschap organiseerde. Oliseh was toen 8 weken weg vanwege dit kampioenschap. Juventus was zeer teleurgesteld en erg boos, maar Oliseh wilde per se voor zijn land uitkomen op het grootste voetbalevenement van het Afrikaanse continent.

Spijt
In 2000 ging Oliseh naar Borussia Dortmund. Het eerste jaar zag er rooskleurig uit voor hem. Weinig spelers op de bank, dus hij kon veel voetballen. Hij was alleen wel vergeten dat er grote financiële problemen waren voor Dortmund in die tijd en dat het anderhalf uur rijden was van zijn huis in België. Na het eerste jaar kocht Dortmund veel dure spelers. Halverwege het seizoen werd Oliseh verhuurd aan Vfl Bochum. Hij heeft nooit spijt gehad dat hij heeft getekend bij Dortmund. Hij heeft er wel spijt van dat hij bij Vfl Bochum heeft gespeeld.

Persoonlijke redenen
De laatste twee jaar van zijn carrière keerde hij terug naar België en speelde hij bij RC Genk. Van deze periode bleef hem vooral de warmte van de club en de supporters bij. Op 23 januari 2006 maakte hij bekend dat hij, om persoonlijke redenen, met onmiddellijke ingang de club verliet en stopte met het profvoetbal. Hij had 16 wedstrijden voor Genk gespeel.


Sunday Oliseh in dienst van Ajax

Palmares Sunday Oliseh:
Naam: Sunday Oliseh Ogorchukwu
Geboren: 14-09-1971, Abavo, Nigeria
Land: Nigeria
Positie: Centrale verdediger
Been: Rechts
Lengte: 1,83 meter
Gewicht: 79 kg
Clubs:
1990/1994 FC Luik (België)
1994/1995 AC Reggiana (Italië)
1995/1997 1. FC Köln (Duitsland)
1997/1999 Ajax
1999/2000 Juventus (Italië)
2000/2003 Borussia Dortmund (Duitsland)
2003/2004 Vfl Bochum (Duitsland)
2004/2006 RC Genk (België)

Eerder verschenen in deze rubriek:
Nikos Machlas
Mariano Juan
Aaron Mokoena
Felix Gasselich
Marcio Santos
Froylán Ledezma
Georgi Kinkladze
Finidi George
Andrzej Rudy

Related posts