Als er geen alternatieve datum gevonden wordt kan Ajax met 0-1 verliezen

De geschrapte toppers dit weekeinde in de Eredivisie, Ajax-P$V en feyenoord-AZ, kunnen in het uiterste geval een reglementaire uitslag van 0-1 opleveren. Dat liet Bert van Oostveen, manager competitiezaken van de KNVB, zaterdag tegenover het ANP in Hoenderloo optekenen. Bij een verbod van overheidswege moet binnen twee weken een nieuwe datum zijn gevonden. De geschrapte duels dienen in elk geval binnen acht weken, dus voor of in het weekeinde van 9 en 10 februari, alsnog te worden gespeeld. Met name het duel in de Amsterdam ArenA tussen Ajax en P$V wordt voor Van Oostveen een flinke klus. De reglementen schrijven voor dat risicoduels van Ajax altijd op een zondag moeten worden afgewerkt. Dit blijkt een groot obstakel.

“Het is zeer de vraag of dat gaat lukken”, liet Van Oostveen weten. Agendatechnisch is de ontmoeting tussen feyenoord en AZ minder gecompliceerd. Deze wedstrijd hoeft niet op een bepaalde dag te worden afgewerkt. Deze wedstrijd zou eventueel kunnen verhuizen naar woensdag 30 januari. “Maar daarvoor hebben we de medewerking nodig van alle betrokken partijen, inclusief de politie”, aldus Van Oostveen. “Hopelijk komen de vakbonden snel tot bezinning.”

Indien een verboden wedstrijd niet binnen acht weken na de gemiste datum kan worden gespeeld, dient de KNVB het duel om te draaien. Als ook dat niet kan, kan de wedstrijd op neutraal terrein, desnoods zonder publiek, worden afgewerkt.Indien alle genoemde opties en alternatieven niet mogelijk zijn, moet het bestuur betaald voetbal de wedstrijden reglementair in 0-1 laten eindigen.

“Dat is wel het laatste wat we willen. Maar voor de voortgang van de competitie zijn we daartoe dan wel gedwongen, met dank aan de politievakbonden”, besloot Van Oostveen. De samensteller van het competitieschema kan voor het duel tussen Ajax en P$V eventueel naar de enige ‘vrije’ datum van 6 januari grijpen, maar in deze periode belegt Ajax een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten om een aantal financieel aantrekkelijke oefenduels te spelen.

Related posts