Akkoord tussen clubs over televisierechten en gelden: bord op schoot verleden tijd!

De Nederlandse betaald-voetbalclubs zijn het onderling eens geworden over de verdeling van de televisiegelden en rechten voor hun duels, zo meldt VI. Het geld wat verdeeld kan gaan worden wordt opgesplitst in 2 delen. Het 1ste deel is bepaald door het bureau sport en markt. Deze heeft via ingewikkelde berekeningen over bv imago, achterban e.d. een ranglijst gemaakt van de clubs. Volgens deze ranglijst worden clubs dan ook betaald. De 2e helft wordt betaald via de prestaties. De club die 1ste wordt krijgt het meeste geld en de club die laatste wordt het minst.

Ook de televisierechten gaan wijzigen. De live-wedstrijd op vrijdag verdwijnt in principe. Hiervoor komt er op zaterdag een live-wedstrijd om 19.00 uur en 1 om 20.45 uur. Op zondag gaat er worden gevoetbald om 14.00, 16.00 en 18.00 uur. Of het hier ook gaat om live-wedstrijden is niet helemaal duidelijk. Het bord op schoot voetbal, zoals sammenvattingen bij NOS altijd werden omschreven, zal worden verlaat. In principe gaan de samenvattingen tussen 20.00 en 20.30 uur worden uitgezonden. Voor de mensen die dus gewend zijn voetbal te kijken met een bord eten op schoot wordt dit een vrij lange dag.

Aankomende donderdag maken de clubs alles officieel rond en volgende week zal dit volgens de VI-watcher naar buiten worden gebracht. Vervolgens kunnen televisiestations gaan bieden op het contract. Er is in het contract nog wel een ontsnappingsclausule neergezet. Dit alles heeft te maken met pay per view. Mochten clubs meer gaan verdienen dmv dit systeem dan kunnen ze onder het contract uit.

Related posts