Voorbeschouwing Willem II-Ajax: Koppositie ligt voor het grijpen

Vanavond staat in Tilburg voor de 34ste maal in competitieverband de wedstrijd tussen Willem II en Ajax op het programma. Nadat p$v gisteravond met 2-4 thuis onderuit ging tegen Roda heeft Ajax de kans de koppositie weer terug te veroveren.

Ajax won van de voorgaande 33 duels er 26. Zes keer gingen de Tilburgers met de winst aan de haal en slechts één keer werd er gelijkgespeeld. Ajax scoorde in totaal 90x en kreeg er 39 tegen. Op papier lijkt dit dus een makkelijke avond te worden voor de Amsterdammers ware het niet dat wedstrijden niet op papier worden beslist.

Vorig seizoen won Ajax in Tilburg met 0 – 2 door doelpunten van Emanuelson en Huntelaar. Het bleek uiteindelijk één doelpunt te kort om het kampioenschap te pakken. De laatste keer dat de Tilburgers in eigen huis Ajax in competitieverband versloegen is al weer een tijd geleden. Op 25 april 1999 won Willem II met 3 – 1. Dat seizoen eindigde de Tilburgers, onder leiding van Co Adriaanse, op de tweede plaats in de competitie. Ajax boekte zijn grootste overwinning in Tilburg in het seizoen 1981 – 1982. Het werd toen 1 – 7.

Willem II, dat onder leiding staat van interim-trainer Andries Jonker, moet het komend weekend stellen zonder de geblesseerde ex-Ajacied Darl Douglas. Ook de Braziliaan Cristiano en ex-Ajacied Jose Valencia zullen niet aan de aftrap verschijnen. Beide spelers zijn geschorst. Cristiano na aanleiding van zijn rode kaart in de verloren wedstrijd tegen AZ. Valencia kreeg rood voorgeschoteld in een wedstrijd van Jong Willem II na het slaan van een tegenstander.

Ajax kan nog niet beschikken over de langdurig geblesseerden Edgar Davids en Leonardo. Beiden trainen weer mee maar zijn waarschijnlijk pas na de winterstop wedstrijdfit genoeg voor het eerste elftal. Ook Thomas Vermaelen, Manucharyan en Delorge zijn nog niet beschikbaar. Voor Gregory van der Wiel komt het duel net te vroeg. Urzaiz en Gabri zijn twijfelgevallen en over hun meespelen zal pas later beslist gaan worden.

Gecommuniceerd
Ajax verloor afgelopen weekend in eigen huis van NAC Breda en wil zich dan ook komend weekend revancheren. Adrie Koster wilde vrijdag nog niet zeggen of het gevolgen heeft voor de opstelling van vanavond tegen Willem II, maar inmiddels kan hij weer beschikken over een fitte Kennedy Bakircioglü. Bovendien is Dennis Rommedahl in vorm. „Het is een beetje te simpel gesteld om de nederlaag alleen aan Luque en Suárez op te hangen”, vindt Koster. „En het heeft ook niets met desinteresse van hun kant te maken. Voetballen doe je samen en bij ons ontbrak de balans. Als er een speler doorkomt, heb je achterin altijd nog iemand over om dat te corrigeren. Het is puur een kwestie van coachen. Dat mankeert er momenteel aan in deze ploeg, die gewoon erg jong is. Er moet beter worden gecommuniceerd.”

Poepon
Willem II won afgelopen weekend met 6 – 0 van Excelsior maar hangt wel rond in de kelder van de Eredivisie. De ploeg neemt op dit moment de 15e plaats in op de ranglijst. Het is voor aanvaller Rydell Poepon een speciaal duel, aangezien hij zijn jeugd bij Ajax doorbracht. Bovendien is hij nog altijd eigendom van Ajax, dat hem verhuurt aan Willem II. De 19-jarige Poepon zelf wil echter niet terughoudend doen tegenover zijn werkgever. “Ik wil scoren tegen Ajax”, zo laat de spits weten. “Ajax is dan wel mijn werkgever, en ik vind het jammer dat ik er nu niet speel, maar nu voetbal ik voor Willem II. Het geeft zeker een dubbel gevoel. Vorig seizoen heb ik ook al een keer tegen Ajax gespeeld. Ik denk dat ik nu beter met dat gevoel om kan gaan,” aldus Poepon tegenover Voetbal International.

De wedstrijd begint vanavond om 19.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Jack van Hulten.

Related posts