Voorbeschouwing: Alles over De Klassieker feyenoord-Ajax!

Eindelijk is het dan zover:De Klassieker! Voor het eerst sinds 27 maart 1994 treffen de rivalen Ajax en feijenoord elkaar als nummer één en twee in de Kuip. De wedstrijd leeft enorm. Deze keer ook aan feijenoord-zijde omdat men eindelijk weer, na vele jaren, het idee heeft dat Ajax te verslaan is. Aan Ajax de taak om die hoop snel de grond in te boren!

Koster noemde Feyenoord op zijn perspraatje vrijdag een hele degelijke ploeg. een goed collectief vooral. “Thuis heeft die ploeg nog geen doelpunt tegen gekregen. Maar mogelijkheden krijgen wij altijd. Kansloos zijn we nooit, ook niet bij Feyenoord. We moeten vooral voorkomen dat Feyenoord ons in slaap sust, waarna hun mensen voorin toeslaan.”Koster zal waarschijnlijk ook uit tegen feyenoord niet afwijken van zijn drie-spitsensysteem. Koster kan weer beschikken over Urby Emanuelson die hersteld is van een knieblessure, die hij twee weken geleden bij FC Utrecht opliep. Zijn terugkeer gaat waarschijnlijk ten koste van Siem de Jong. Jan Vertonghen deed het bij afwezigheid van Emanuelson goed als linkerverdediger. Koster wil de Belg vermoedelijk laten staan, waardoor Emanuelson doorschuift naar de linkerkant van het middenveld. Op die positie speelde De Jong de laatste wedstrijden.

Naast Emanuelson keert ook Gabri terug in de basis van Ajax. De Spanjaard miste zondag het met 4-2 gewonnen duel tegen Roda JC wegens een schorsing. Bij Ajax ontbreken nog altijd Edgar Davids, Leonardo, Nicolae Mitea, Edgar Manucharyan, Laurent Delorge en Thomas Vermaelen met diverse blessures.

De SV Ajax heeft inmiddels een video van de training online geplaatst.

Bij feijenoord keert Kevin Hofland terug in de basis. De verdediger kampte vorige week met griep en mistte daardoor de wedstrijden tegen Groningen en De Graafschap. Serginho Greene zal door de rentree van Hofland weer op de bank plaatsnemen. Datzelfde geldt waarschijnlijk ook voor Danny Buijs. De middenvelder wordt vervangen door Chun-Soo Lee. Ook voor Andwelé Slory zal waarschijnlijk een plaatsje ingeruimd worden op de bank. De aanvaller is weer inzetbaar, maar mist nog wedstrijdritme.

Het is voor de 52ste keer dat beide rivalen in competitieverband tegenover elkaar staan in De Kuip: Ajax won 18 maal, 16 keer werden de punten gedeeld en feyenoord wist 17 keer te winnen. Ajax won dus vaker in De Kuip dan de Rotterdammers!! Het doelsaldo is wel nog nipt in het voordeel van feyenoord: 98 tegen 97 treffers voor Ajax.

Laatste tien ontmoetingen:
1994-1995 Feyenoord-Ajax 0-5
1995-1996 Feyenoord-Ajax 2-4
1996-1997 Feyenoord-Ajax 2-2
1997-1998 Feyenoord-Ajax 0-1
1998-1999 Feyenoord-Ajax 1-1
1999-2000 Feyenoord-Ajax 1-1
2000-2001 Feyenoord-Ajax 3-1
2001-2002 Feyenoord-Ajax 1-2
2002-2003 Feyenoord-Ajax 1-2 (0-2) (zie verslag)
2003-2004 Feyenoord-Ajax 1-1 (0-0) (zie verslag)
2004-2005 Feyenoord-Ajax 2-3 (0-0) (zie verslag)
2005-2006 Feyenoord-Ajax 3-2 (2-1) (zie verslag)
2006-2007 Feyenoord-Ajax 0-4 (0-2) (zie verslag)

De Belgische scheidsrechter Frank de Bleeckere is aangewezen als leidsman voor het duel. Het is voor de eerste keer dat een topper wordt gefloten door een buitenlandse scheidsrechter. De aftrap is om 12.30 uur.

Vermoedelijke opstellingen:
feyenoord:
Timmer, Lucius, Bahia, Hofland, De Cler, Sahin, Van Bronckhorst, Chun-Soo Lee, De Guzman, Bruins, Makaay

Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Van der wiel, Heitinga, Emanuelsson, Gabri, Maduro, Vertonghen, Suarez, Huntelaar, Luque


Meer over de klassieker:
> Wie neemt morgen de penalties??
> Van Marwijk dekt zich al in voor nederlaag
> Bokito: Feyenoord’s hoop in bange dagen??
> Voetbalhumor: Het lied van Veijenoord!!
> De Klassieker: 22 oktober 1995: Feyenoord-Ajax 2-4
> Makaay aast op 300ste treffer tegen Ajax
> Feyenoord – Ajax na bijna anderhalf decennium eindelijk weer een echte topper
> Van der Heijden droomt van duel Feyenoord-Ajax
> Feyenoord en Ajax doen oproep aan supporters

Related posts