NOS Ombudsman: Altijd maar Ajax!

De NOS-Ombudsman besprak deze week een klacht die was binnen gekomen dat Studio Voetbal, het zondagse praatprogramma van de NOS, veel te veel aandacht besteedt aan Ajax en veel te weinig aan de kleine clubs.

In een reactie laat de eindredacteur weten: ,,Studio Voetbal gaat over de voetbalactualiteiten. De afgelopen weken speelden de uitschakeling van Ajax in de CL en de UEFA Cup, het vertrek van Ten Cate en het conflict daarover met het bestuur en de opstand van supporters. Ons gevoel is dat we ons journalistiek werk hebben gedaanm, zoals we ook vorig jaar veel hebben stil gestaan bij de sportieve en bestuurlijke problemen bij Feyenoord.

De kanttekeningen:
Ajax behoort samen met Feyenoord en PSV tot de grote drie van het Nederlandse voetbal. Van de topclubs is Ajax het meest beeldbepalend: Het is de enige voetbalvereniging die na de oorlog 22 keer landskampioen werd, het is de enige beursgenoteerde club van Nederland en het was traditioneel niet alleen hofleverancier van spelers, maar ook van trainers voor het Nederlands elftal en veel buitenlandse clubs.

Dat zegt veel over het sportieve belang van de club, maar ook over de neergang, want Ajax versleet in tien jaar tijd zes trainers.

De conclusie
De aandacht voor de grote clubs is vergelijkbaar met de aandacht voor de Verenigde Staten en het Midden-oosten in het journaal of die voor Bach, Mozart en Beethoven in het concertgebouw. De groten der aarde. Ik heb de laatste zeven uitzendingen teruggekeken. In totaal maakte Studio Voetbal 315 minuten televisie, waarvan 104 minuten over Ajax, zeg maar eenderde van de zendtijd.

Het was in die zin afgelopen zondag voor vriend en vijand een verademing dat Ajax afwezig was in Studio Voetbal. Er was geen Ajax-nieuws, hoewel ze wonnen, maar dat is natuurlijk normaal dus eigenlijk ook weer geen nieuws!!

Bron: NOS

Related posts