Actie Supportersvereniging: Steun Ajax, juist in slechte tijden!

De Supportersvereniging Ajax gaat de eigen achterban expliciet vragen achter de club te gaan staan. De Supportersverenging wil op de langere termijn voor elkaar krijgen dat Ajax-publiek voor de spelers een extra steun zijn, vooral tijdens de thuiswedstrijden.

Het persbericht:
De Supportersvereniging Ajax gaat de eigen achterban expliciet vragen achter de club te gaan staan. Als vereniging met 80.000 leden vertegenwoordigen wij de grootste Ajax-fanschare. Dat is de zwijgende meerderheid. Aan dat zwijgen moet wat ons betreft een einde komen. Onze leden kunnen zichzelf een stem geven. Vanuit het Ajax-fangevoel en niet opgelegd door de vereniging. Niet een geluid tegen de club of tegen de bestuurders, maar een geluid vóór Ajax.

De afgelopen jaren zijn we zeker niet verwend met aantrekkelijk voetbal of mooie prijzen. Toch helpt de negatieve sfeer van de laatste weken niet Ajax uit het dal te krijgen. Ajax-spelers voelen zich prettiger tijdens een uitwedstrijd dan in het eigen stadion. Dat geeft aan hoe slecht we zijn in het ondersteunen (letterlijk: supporten) van onze club in de Arena. De enige positieve uitzondering is de vocale steun voor de spelers vanaf vak 410.

Iedereen kan op zijn eigen manier fan van Ajax zijn. Amsterdammers en het (landelijke) Ajax-publiek zijn kritisch. Maar kritisch vinden wij iets anders dan cynisch of zelfs gewelddadig. De rellen na Ajax – NEC keuren wij dan ook ten stelligste af.

De Supportersverenging wil op de langere termijn voor elkaar krijgen dat Ajax-publiek voor de spelers een extra steun zijn, vooral tijdens de thuiswedstrijden. Een doelstelling die tijd en moeite kost; het gaat tenslotte om aanpassingen in het gedrag van de Ajax-fans. Voorheen was de historische grond van stadion De Meer genoeg om al voor de aftrap met 1-0 voor te staan. Dat gold net zo voor het Olympisch Stadion. Om dat gevoel in de Amsterdam Arena te krijgen, is vocale ondersteuning van de Ajax-fans vanaf de tribunes cruciaal. De tijd dat supporters naar het eigen stadion kunnen komen om te controleren of Ajax wint, is definitief voorbij.

Bij de wedstrijd Ajax – Roda JC (zondag 4 november) is onze eerste oproep te zien. In een spotje op de schermen in de Arena vragen Ajacieden Jack Wouterse, Ad Bergkamp en John Heitinga achter Ajax te gaan staan. Dit filmpje draait vanaf zondag tevens op onze site www.svajax.nl. Via onze media (Ajax Life en site) gaan we vanaf dat moment oproepen tot steun en trachten een discussie op gang te brengen over de rol van Ajax-fans bij de wedstrijden.

Gelijkertijd gaan we in overleg met de andere supportersgroeperingen bij Ajax, om zo deze actie een gezamenlijk vervolg te geven.

Related posts