Voorbeschouwing bekerwedstrijd Ajax-Heerenveen: Alves vs Huntelaar

Vanavond speelt Ajax het bekerduel thuis tegen Heerenveen. Het is ook het duel tussen de twee topscorers tot dusverre in de Eredivisie: Alfonso Alves namens Heerenveen en Klaas-Jan Huntelaar namens Ajax.

Ajax kan zich niet opnieuw gezichtsverlies veroorloven. Adri Koster heeft in deze weken een succes in het nationale bekertoernooi hard nodig. Na de uitschakeling van Europees voetbal, het vertrek van Ten Cate en het afscheid van Jaap Stam, zou het afhaken in het bekertoernooi de zoveelste domper betekenen.

Maar de wedstrijd tegen Heerenveen is een zware door de aanwezigheid van Alfonso Alves. De Braziliaanse geweldenaar staat na vier competitiewedstrijden al op tien treffers. Gelijk met Klaas-Jan Huntelaar, die hiervoor negen wedstrijden nodig had. Huntelaar kan zich in elk geval gesteund voel door Suarez. Samen blijken ze tot de meest productiefste spitsenduo’s van Europa te horen.

Magere reputatie
Alves, dit seizoen goed voor 2,5 goals per wedstrijd gemiddeld, heeft trouwens een magere reputatie tegen Ajax. Zo was hij onzichtbaar tijdens zijn eerste ontmoeting met Ajax, eind oktober 2006. Onder aanvoering van een uitblinkende Wesley Sneijder wonnen de Amsterdammers met 0-2 in Friesland. In het returnduel, waarin SC Heerenveen wraak nam met een 0-1 zege, was de Braziliaan letterlijk onzichtbaar wegens een blessure.

In de play-offs na afloop van het vorige seizoen gaf Alves ook niet thuis. In de heenwedstrijd miste hij enkele kansen om de uitgangspositie van SC Heerenveen te verbeteren. Uiteindelijk kwam Ajax goed weg met een 1-0 nederlaag. Tijdens de return in de ArenA werd Alves na 77 minuten gewisseld bij een achterstand van 3-0. Begin dit seizoen ontbrak Alves in de SC Heerenveen-selectie die met 4-1 werd geklopt in Amsterdam. De goalgetter genoot van een verlengde vakantie.

Fantastische speler!
”Alves is een fantastische speler,” prijst Klaas Jan Huntelaar de Braziliaan vandaag in Het Parool. ”We reden terug na onze uitwedstrijd tegen Sparta toen ik hoorde van zijn prestatie tegen Heracles. Eerst zeiden ze dat hij er vier gemaakt had en pas later hoorde ik dat het er zeven waren. Zéven! ‘Hoe kan dat?’, dacht ik. Dat zie je nooit.” ”Maar als men beweert dat het ligt aan de zwakte van Heracles of aan het niveau van de eredivisie, dan vind ik dat afbreuk doen aan zijn prestatie. Dat Alves in vier wedstrijden tien goals heeft gemaakt is zijn verdienste en daar verdient hij alle waardering voor.”

Speelwijze
Adrie Koster wilde op de persconferentie dinsdag nog niet ingaan op de speelwijze die hij wil hanteren voor het thuisduel tegen Heerenveen. ,,Dat wordt morgen allemaal duidelijk. We moeten in ieder geval de goede lijn doortrekken die we tegen FC Utrecht hebben ingezet.” Koster liet wel weten dat hij door zal gaan met het duo Heitinga / Van der Wiel in het centrum van de verdediging. Nu Jaap Stam is gestopt, ziet hij dat duo voorlopig als beste optie. “Van der Wiel en Heitinga deden het tegen FC Utrecht goed in het centrum van de defensie. Ik laat ze tegen Heerenveen weer beginnen.

Zonder Stekelenburg
Dennis Gentenaar zal woensdag opnieuw het doel verdedigen. Maarten Stekelenburg traint weliswaar alsweer mee met de groep, maar Koster wil geen risico nemen met de goalie: “Misschien is hij komend weekend tegen Roda JC wel weer inzetbaar.” Stekelenburg kampt nog met de naweeën van een gebroken vinger.

Live
Het duel begint vanavond om 20:45uur. RTL7 zendt de wedstrijd Ajax – Sc Heerenveen live uit. De uitzending begintal om 19.50 uur. Scheidsrechter zal niet, zoals aanvankelijk gepland was, Eric Braamhaar zijn, maar Ruud Bossen. Braamhaar heeft last van een hamstringblessure.

Related posts