Stam mist motivatie en fysieke gesteldheid om door te gaan

Jaap Stam heeft zijn voetbalcarrière met onmiddellijke ingang beëindigd. De 35-jarige verdediger lichtte vanmiddag tijdens een speciaal belegde persconferentie zijn afscheid toe.

Martin van Geel kreeg als eerste het woord. “Deze persconferentie heeft een speciale reden, en niet een hele leuke reden. Jaap heeft besloten om acuut met zijn carrière te stoppen. Het is een proces van maanden geweest. We willen de pers verzoeken Jaap zoveel mogelijk met rust te laten. Hij wil afstand nemen van de voetballerij. Uiteindelijk kon het niet anders meer.”

Vervolgens gaf Van Geel het woord aan Stam: “Helaas stop ik per direct met voetballen. Deze beslissing komt niet van de één op de andere dag. Aan het begin van het seizoen heb ik al gesprekken gehad met Martin van Geel en Maarten Fontein. De motivatie en de drive, die ik normaal altijd had, is er niet meer. Soms is het moeilijk om toe te geven hoe je er werkelijk voor staat”, aldus een zeer geëmotioneerde Stam.

Mooiste club uit Nederland
“Ik was meer met mezelf bezig dan met de tegenstander. De fysieke gesteldheid en de kracht is er niet meer. Daar moet je je conclusies uit trekken. Natuurlijk stel je mensen teleur en daar heb ik het ook moeilijk mee. Maar het is gewoon beter zo. Er zijn een aantal mensen die ik wil bedanken. Ten eerste Ajax, de mooiste club uit Nederland. En speciaal Martin, die altijd correct en eerlijk is geweest. Verder wil ik de supporters bedanken. Zij hebben me vanaf het begin af aan gesteund.”Stam moest toegeven dat hij al lange tijd met blessures kampt. “Eerlijk gezegd merkte ik het aan het eind van vorig seizoen al. En aan het begin van dit seizoen kreeg ik al direct te maken met veel blessures. Ik ben geen type dat vijftig procent kan geven, dus dan kun je er maar beter mee stoppen.”

“Je moet plezier in het voetbal hebben, maar dat heb ik al lange tijd niet meer. Ik ben teleurgesteld in mezelf en dat gevoel kende ik hiervoor helemaal niet. Bovendien worden de randzaken tegenwoordig vaak belangrijker dan het voetbal. Ik wil tot mezelf komen, rust krijgen. Nee, ik ga niet naar FC Zwolle. Misschien dat ik over een paar jaar nog iets in de voetballerij ga doen.”

Zijn periode bij Ajax ziet Stam als deels geslaagd. “Vorig seizoen heb ik wel een gedeelte kunnen laten zien dat ik nog tot de top behoorde”, aldus de oud-international. “Ik wilde bij Ajax prijzen winnen. Helaas is dat niet helemaal gelukt. Het is publiek is wel heel goed geweest. Ik hoop dat ze mijn beslissing kunnen waarderen. En ik hoop dat ik afscheid van ze kan nemen.”

Medespelers
Stam betreurt de manier waarop het nieuws naar buiten is gekomen. “De spelers wisten het allemaal al dankzij jullie”, sprak de ervaren verdediger verbitterd. “Spelers zijn niet dom. Ze weten heus wel wat er speelt. Iedereen vindt het natuurlijk wel jammer dat ik ermee stop.”

Mooi
Met een tevreden gevoel kijkt de Rots van Kampen terug op zijn bijzonder imposante carrière. “In één woord omschrijf ik mijn carrière als ‘mooi’. Overal waar ik heb gespeeld heb ik mijn uiterste best gedaan. Door wilskracht heb ik veel bereikt. Ik ben tevreden over mijn carrière. Dat ik nu stop is misschien niet het mooiste afscheid, maar wel de beste oplossing.”

Tenslotte sprak Van Geel mooie woorden over Stam. “Jaap is een groot voorbeeld geweest voor onze selectie. We zijn enorm trots op hem. We nemen vandaag afscheid van een hele grote voetballer en een heel groot mens.” Daarop volgde een langdurig applaus van alle aanwezigen.

Hieronder een mooie compilage in foto’s van Japie Stam:


Related posts