Maduro wil duidelijkheid over beleid en beslist waarschijnlijk pas in winterstop

Het contract van Hedwiges Maduro loopt na dit seizoen af. Ajax wil graag dat hij bijtekent, maar de middenvelder wenst een helder technisch beleid. ”Nu heb je elk jaar een andere trainer met een andere speelwijze’, aldus Maduro in Het Parool.

Maduro’s uiteenzetting van zijn periode bij Ajax zou de commissie die de club binnenkort gaat doorlichten veel werk uit handen kunnen nemen. ”Ik heb het er met Urby Emanuelson wel eens over. In de vier jaar die we bij de selectie zitten, hebben we al vier trainers gehad. Telkens moet er opnieuw worden gebouwd. Dat is lastig en dat wil ik gewoon niet meer.”

Lange termijn
”Ik wil graag zien dat de club een keuze maakt voor de lange termijn. Dat niet om het jaar of om de anderhalf jaar een nieuwe trainer komt die weer moet gaan bouwen aan een team. Als je kijkt naar een team als Arsenal of Manchester United, dan zie je dat ze daar een vaste kern spelers hebben en een vaste speelwijze. Bij ons heeft elke nieuwe trainer weer zijn eigen speelwijze en zijn eigen voorkeuren voor spelers.”

”Ik zie graag een trainer die vijf of zes jaar bij een club werkt. Kijk maar naar Louis van Gaal toen die nog als trainer bij Ajax werkte, die kon echt aan een team werken. Er gingen ook toen spelers weg, maar de kern en de speelwijze bleven hetzelfde. Aan een trainer die er voor langere tijd zit, weet je wat je hebt.”

Vandaag afspraak
De 22-jarige international die van Ajax het voorstel kreeg om zijn contract te verlengen, is dan ook zeer benieuwd welke toekomstplannen de club zal ontvouwen. Vandaag heeft Maduro’s zaakwaarnemer Rodger Linse een afspraak met technisch directeur Martin van Geel en morgen hoort Maduro van Linse welk perspectief de club hem kan schetsen.

Duidelijkheid en standvastigheid staan boven aan het verlanglijstje van Maduro. Sommige teamgenoten denken er precies hetzelfde over, onder wie Urby Emanuelson, Klaas-Jan Huntelaar en Maarten Stekelenburg.

Leegloop
Ajax zou er goed aan doen om die spelers al in dit stadium proberen te verleiden tot een langer verblijf in Amsterdam. Hoewel bijvoorbeeld Emanuelson (tot 2011) en Huntelaar (tot 2010) nog lang vastliggen, staan ze na dit seizoen nadrukkelijk open voor een vertrek naar het buitenland. Aangezien, naast de vandaag gestopte Stam, ook het contract van Edgar Davids afloopt en AC Milan de verrichtingen van Stekelenburg volgt, dreigt voor Ajax een leegloop.

Maduro verkeert in de luxe positie dat hij volgend seizoen transfervrij kan vertrekken. Het is aan Henk ten Cate te danken dat de middenvelder nog bij Ajax speelt. De vertrokken trainer sprak zijn vertrouwen in Maduro openlijker uit dan Van Geel.

”Ik merk dat we meer een eenheid beginnen te vormen,” aldus Maduro. ”Na de overwinning tegen Utrecht omhelsde iedereen elkaar in de kleedkamer.” Maduro waakt echter voor een sfeer waarin alleen maar schouderklopjes mogen worden uitgedeeld. ”De spelers moeten hard zijn tegen elkaar. Elkaar op de fouten durven wijzen, in een klimaat waarin dat wordt geaccepteerd. Dat je niet meteen een opmerking terugkrijgt. Je zegt eerder de waarheid tegen een vriend dan tegen iemand die denkt: ‘rot maar op, man.”

Winterstop
Maduro praat deze week met Ajax, maar hij zal vermoedelijk pas in de winterstop beslissen of hij bijtekent. Dan heeft hij zelf een duidelijker beeld van de toekomst en Ajax waarschijnlijk ook. ”Ik denk dat Ajax nu ook de kant op wil van een trainer die langer aanblijft. Want de afgelopen vier jaar zijn niet zo succesvol geweest. En ik zie wel veel talentvolle spelers om me heen.”

Zie ook eerdere berichten hierover:
> Maduro wil (nog) niet verlenging en loopt dus waarschijnlijk voor niets de deur uit
> Maduro wil eerst antwoorden van Ajax
> Ajax wil Maduro tot 2011 en Vermaelen tot 2012 vastleggen
> Maduro en Ajax (eindelijk) in onderhandeling over contractverlenging

Related posts