Ajax gaat ook tegen NEC verder met aanklooien: 0-0

Adrie Koster zag zijn eerste optreden als interim-coach van Ajax 1 vanavond op een teleurstellend gelijkspel uitdraaien. Ook onder Koster is het voorlopig bar en boos, wat Ajax laat zien. Tegen NEC hoopte de Amsterdamse club een stukje onvrede bij de fans te kunnen wegnemen, maar het tegendeel gebeurde. In een bijzonder slechte wedstrijd, moest Maarten Stekelenburg zelfs weer eens een strafschop stoppen om erger te voorkomen. Nu bleef het bij 0-0.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Adrie Koster had het team op enkele plekken gewijzigd: Hij wil spelen met vleugelspelers en had daarom plaats ingeruimd voor Dennis Rommedahl en Albert Luque. Op het middenveld werd aan de linkerkant een plaats ingeruimd voor Jan Vertonghen, waardoor Urby Emanuelson weer naar de laatste linie verhuisde. Luis Suarez ontbrak verrassend in de basisopstelling. De Uruguayaan werkte de afgelopen week twee zware interlands af en is niet fit genoeg verklaard om negentig minuten te spelen.

Ideaal was het zowieso niet, de manier waarop Adrie Koster zijn periode als interim-trainer moest beginnen. Door alle interlandverplichtingen had de coach pas vrijdagmiddag zijn selectie compleet. Had hij dus welgeteld één training, voordat de thuiswedstrijd tegen NEC op het programma stond. En de omstandigheden waaronder die training afgewerkt moest worden, waren bovendien merkwaardig. Buiten de ArenA waren de fans van Ajax immers de protestmars aan het houden, uit onvrede over het beleid van de club. De fans eisen het vertrek van preses John Jaakke en directeur Maarten Fontein. We zijn de slechte resultaten en de bestuurlijke problemen meer dan zat, zo lieten we ook luid en duidelijk weten.

Koster wist donders goed dat er maar één manier was om de fans weer een beetje achter de ploeg te krijgen. Er moest gewonnen worden van NEC, het liefst met leuk en overtuigend voetbal. “Hopelijk kunnen we zaterdag tegen NEC al een beetje onvrede bij de supporters wegnemen”, liet de coach dan ook weten, tijdens het perspraatje voorafgaand aan de wedstrijd.

Angst
Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Eenmaal in het veld leken de spelers van Ajax compleet bevangen door angst, niemand leek lekker in zijn vel te zitten en niemand wildde graag de bal hebben. In de eerste helft was, bizar maar waar, NEC zelfs de betere ploeg. De ploeg voetbalde prima en had na een kwartier op voorsprong moeten komen, toen arbiter Van Hulten de bal op de stip legde na een overtreding van Heitinga op Wisgerhof. Maar Ajax ligt er dit seizoen niet wakker van als het een penalty tegen krijgt, want het heeft Maarten Stekelenburg. Nadat hij eerder al penalties stopte in de wedstrijd tegen Heracles en AZ, stopte hij ook ditmaal de inzet van Rutger Worm.

Schiet het bestuur te kort?
Pas vlak voor rust leek Ajax een beetje wakker te worden. De ploeg kreeg zelfs twee kansjes, maar daar werd ronduit knullig mee omgesprongen. Zo struikelde Klaas Jan Huntelaar in kansrijke positie over benen van teamgenoot (!) Gabri, waardoor de kans verloren ging. Het bleef tot de rust dus 0-0, met als gevolg dat de spelers onder een striemend fluitconcert de kleedkamer opzochten. De anti-Jaakke spreekkoren en spandoeken namen toe. Het meest treffend was een spandoek met de tekst ‘heeft het altijd aan de trainer geschort, of schiet het bestuur tekort..? ‘, verwijzend naar de vele trainers die de laatste jaren kwamen en gingen in de Amsterdam ArenA.

finesse en creativiteit tekort
Na rust was het niet veel beter, wat Ajax liet zien. Goalie Stekelenburg (geblesseerd) en Jaap Stam (ziek) bleven na rust achter in de kleedkamer. Zij werden vervangen door keeper Dennis Gentenaar en Gregory van der Wiel. Het speelbeeld veranderde weliswaar, NEC werd nu wel vastgezet op eigen helft, maar tot veel grote kansen leidde dat niet. Alleen Klaas Jan Huntelaar kreeg een reuzenkans, maar de spits had het vizier niet op scherp staat. Zijn inzet ging net naast Nijmeegse doel. Afgezien hiervan bleef NEC relatief eenvoudig op de been. Ajax drong wel aan en knokte wel, maar kwam gewoon finesse en creativiteit tekort om de muur te slechten. In de slotfase zag Klaas-Jan Huntelaar een doelpunt van hem afgekeurd worden wegens buitenspel.

Uiteindelijk bleef het, tot grote onvrede van het publiek, 0-0. Tel daarbij op dat doelman Stekelenburg het veld in de rust moest verlaten met een handblessure en je weet dat de Ajax-fans opnieuw een uiterst belabberde avond achter de rug hebben. En dat was nou juist niet de bedoeling. Want de druk die er al was, zal nu alleen maar toenemen.

‘Terecht gelijspel’
Adrie Koster sprak na afloop over een terecht gelijkspel. “We verliezen hier natuurlijk twee punten. Dat is terecht. We hebben gewoon niet goed gespeeld vanavond. Aan het begin van de wedstrijd had ik nog een goed gevoel. De trainingen waren goed verlopen, maar de uitvoering was vanavond niet goed. Van achteruit werd de bal teveel gebracht en de middenvelders stonden te diep. Daarom was er geen ruimte om te voetballen. Wij lieten de tegenstander daarentegen wel teveel voetballen, zaten er niet dicht genoeg op.”

UITGEBREID FOTOVERSLAG VOLGT ZSM!
Maarten Stekelenburg stopt de penalty na een stomme overtreding van Heitinga

Ajax – NEC 0-0 (0-0)
Scheidsrechter:Van Hulten
Toeschouwers:48123
Kaarten: Heitinga en Suarez (Ajax), Olsson en Kivuvu (NEC)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg (46′, Gentenaar), Ogararu, Stam (46′, Van der Wiel), Vertonghen, Heitinga, Emanuelson, Gabri, Maduro, Luque, Rommedahl (54′, Suarez), Huntelaar

Opstelling NEC:
Babos, Kivuvu, Olsson, Nalbantoglu, Wisgerhof, El Akchaoui, Vadocz, Davids, Prent, Lens (81′, Ntibazonkiza), Worm (62′, Hrepka)

Related posts