Fontein: ‘Bekertoernooi zonder amateurclubs’

Ajax wil dat het bekertoernooi op de schop gaat als UEFA-voorzitter Michel Platini zijn zin krijgt en Nederland in 2009 één Champions Leagueplaats moet inleveren, zo meldt De Telegraaf vandaag. In dat geval kan de nationale bekerwinnaar zich via de achterdeur alsnog plaatsen voor het Europese miljoenenbal. “Dan zullen wij de KNVB voorstellen om de bekeropzet aan te passen”, aldus Ajaxdirecteur Maarten Fontein gisteren bij de presentatie van het miljoenenverlies over het seizoen 2006-2007.

“We moeten voorkomen dat een opportunistisch clubje de nationale beker wint en vervolgens in de kwalificatieronde de Champions League misloopt. Daar is het Nederlandse voetbal niet mee gediend. Ook de amateurs moeten we dan buiten houden”, zei Fontein, die voor het bekertoernooi een opzet voor ogen heeft, die overeenkomt met die van de Champions League.

Al met al is het standpunt van Fontein opmerkelijk omdat hij Ajax eerder deze maand zag ontsnappen aan uitschakeling voor de KNVB beker bij de amateurs van Kozakken Boys. Pas in de verlenging gingen de amateurs uit Werkendam onderuit. De KNVB wil niet op Fonteins suggestie vooruitlopen omdat de UEFA nog geen beslissing heeft genomen. Wel is het volgens de voetbalbond onmogelijk om de amateurs buiten te sluiten aangezien de beker een toernooi is van de totale voetbalbond, waarin amateurs en profs zijn verenigd.

Related posts