Aanmoedigingspremie mag, protest AZ afgewezen

Aanmoedigingspremies in het Nederlandse betaalde voetbal zijn niet verboden. Dat heeft de KNVB AZ in een brief laten weten. AZ had de voetbalbond om uitleg gevraagd, nadat de Alkmaarders vorig seizoen op de laatste speeldag de titel verspeelden door met 3-2 te verliezen bij Excelsior.Ajax Een van de spelers van Excelsior liet zich kort na die zege ontvallen dat Ajax de voetballers van de Rotterdamse club een premie had beloofd als het AZ punten afhandig zou maken. Ajax maakte namelijk ook nog kans op de titel, maar alleen als AZ niet zou winnen. Uiteindelijk ging het kampioenschap op basis van een beter doelsaldo naar PSV.

Brief

De KNVB laat weten dat de kwestie inmiddels is besproken in de adviescommissie tuchtrecht. “De commissie is van oordeel dat van spelers altijd verwacht mag worden dat zij hun uiterste best doen; door het aanbieden van aanmoedigingspremies ontstaat derhalve geen situatie die verboden zou moeten worden”, zo staat te lezen in de brief aan AZ.

“Daarbij komt dat ingeval een dergelijke bepaling in de reglementen zou worden opgenomen de regeling niet gehandhaafd kan worden omdat controle hierop niet uit te voeren is. Wij beschouwen de zaak hiermee als afgedaan.”

Directeur algemene zaken Toon Gerbrands van AZ liet weten niet verder op de zaak in te willen gaan. “Ik wil mijn privémening wel geven, maar het is beter dat ik mijn mond houd.”

Related posts