Ten Cate geeft uitleg: ‘Ik had met mijn vuist op tafel moeten slaan!’

Henk ten Cate was zondagavond te gast in het TV-programma Voetbal Insite. Hij sprak uitgebreid over zijn periode bij Ajax en over zijn tumultueuze vertrek naar Chelsea. Ten Cate gaf toe dat Ajax zich afgelopen zomer niet afdoende heeft versterkt: “Wat ik niet goed gedaan heb, is dat ik niet met mijn vuist op tafel heb geslagen en heb gezegd: die hoef ik niet, ik wil anderen. Ik ben dus net zo schuldig als de rest. Maar tegen mij werd gezegd dat er geen geld was om betere spelers te halen. We moesten het in de transfervrije spelers zoeken. Daarom kwam Delorge, die we hebben gehaald omdat het een type speler is als Gabri. Ja, ik ben met alle spelers die zijn aangetrokken akkoord gegaan.”

Een voorbeeld van een situatie waarin hij meer op zijn strepen had moeten staan, was de paniek na de scheenbeenbreuk van Edgar Davids. “Ik heb dat gewoon niet goed gedaan. Ik had er, desnoods via een mediaoffensief, voor moeten zorgen dat er een vervanger voor Edgar zou worden gehaald.”

Ten Cate had naar eigen zeggen geen moeite met het ambitieuze beleidsplan van Ajax. “Daar is niets mis mee. Het is een plan voor vijf jaar, dat wordt vaak vergeten. Je kunt daar niet na één jaar mensen op afrekenen, dat is niet terecht. Aan het einde van vorig seizoen speelde Ajax absoluut het beste voetbal. En ik vind nog steeds dat Ajax een ploeg heeft om kampioen van Nederland te worden. Maar als je als club bewust met jonge spelers gaat werken, dan moet je ook accepteren dat zij voor fouten kunnen zorgen die consequenties hebben.”

Sparta
Ten Cate vertelde dat hij heeft overwogen om tegen Sparta niet op de bank plaats te nemen. “Klopt, ik heb op zaterdag gevraagd of ik tegen Sparta niet op de bank hoefde te zitten. In De Telegraaf las ik namelijk al dat Adrie Koster was gevraagd als opvolger. Dat vond ik heel raar. Daarop ben ik meteen naar Martin van Geel gegaan.”

Perez
Uiteraard kwam ook zijn relatie met Kenneth Perez ter sprake: “Hoe kun je aan 45 wedstrijden in een seizoen komen als je de verkeerde trainer tegen bent gekomen, zoals hij stelt? Hij heeft gewoon veel gespeeld bij ons. Maar hij kon soms geen drie wedstrijden in één week spelen omdat hij fysiek niet goed was. Ik vind Kenneth een hele goede voetballer, maar hij heeft een bepaald soort humor die niet iedereen kon waarderen.”

Bron: AjaxOnline

Related posts