Smoezenman naar Chelsea om kennelijk wèl prijzen te winnen; vanavond in voetbal inside

Het is duidelijk wat Henk ten Cate wil bij Chelsea. Successen moeten worden behaald, niets anders. De voormalig trainer van Ajax waarschuwde zijn spelers alvast: “Ze hebben me niet gehaald naar deze club om vriendjes te maken, maar om wedstrijden te winnen. Dus in mijn functie als coach zoek ik de grenzen op. Ik zal de baas zijn”, zegt Ten Cate, die zich als assistent voornamelijk bezig gaat houden met de trainingen van Chelsea.

Een hoop grootspraak van Ten Cate want ten eerste: was hij ook niet bij Ajax binnengekomen met de mededeling dat de successen terug zouden keren onder deze coach? Ten tweede; heeft Henk kennelijk zijn overeenkomst niet goed gelezen: Hij is gewoon assistent en dus niet ‘De baas’. Of zoals Ruud Gullit zegt: “Als je als hoofdcoach van Ajax de assistent wordt van Chelsea, dan boek je geen vooruitgang. Ajax is een grote club. Ze hebben zoveel Europese cups en nationale titels gewonnen. Dus als je dan ineens de nummer twee wordt bij Chelsea onder een trainer, die nog niet eens zo heel bekend is, dan is dat een beetje vreemd.”

Maar misschien ziet Gullit wel een plannetje van Ten Cate over het hoofd. Wellicht wil de voormalig trainer van Ajax wel dezelfde weg volgen als Martin Jol eerder deed. Jol verruilde zijn hoofdtrainerschap bij RKC Waalwijk in voor de functie assistent-trainer bij Tottenham Hotspur, kreeg de kans als interim-manager en zit nu alweer drie jaar op de hoofdpost.

Wij hopen in ieder geval dat Chelsea de doelstellingen wel duidelijk voorgelegd heeft aan Ten Cate want anders komt hij over een jaar als de club geen Europese successen haalt en slechts twede wordt in de competitie weer, net als bij Ajax aankakken met zijn excuses en smoezen dat hij toch aan enkele doelstellingen heeft voldaan of dat in Londen het verwachtingspatroon onredelijk hoog is. Zelfkritiek komt in zijn woordenboek kennelijk niet voor.

Vanavond in Voetbal Inside
Vanavond mag de smoezenman zich verdedigen in de TV-uitzending van Voetbal Inside op RTL-7. Veel moet daar niet van verwacht worden ondanks de aankondiging van Johan Derksen dat Henk waarschijnlijk al snel op de kast zal zitten. Meestal is Derksen namelijk een goede ja-knikker zodra er iemand aan de tafel bij hem zit en Van Hanegem vind alles wel prima als hij na afloop maar weer op tijd thuis is. We zullen zien…

Related posts