Ten Cate: ‘Verwachtingspatroon Ajax is onevenredig hoog en Lindenbergh is een jankerd!’

Nu hij op het punt staat een contract te tekenen bij Chelsea, schopt Henk ten Cate in het AD nog even lekker achteruit richting Ajax. Zoals de laatste tijd wel vaker, vreemd genoeg, is gebleken heeft iederen binnen het bestuur en de technische staf zo zijn eigen visie en interpretatie van de doelstellingen en ambities van de club. Schijnbaar is dat ook met Ten Cate niet goed gecommuniceerd bij zijn aanstelling getuige zijn uitspraken nu: ‘Het verwachtingspatroon bij Ajax is onevenredig hoog. De buitenwacht heeft hetzelfde ambitieniveau als tijdens de periode Louis van Gaal, toen Ajax de Champions League won. Dat is nooit bijgesteld. Als je realistisch bent, weet je dat Ajax geen deel meer uitmaakt van de Europese top’, aldus Ten Cate in het AD/Sportwereld.

Dat zijn avontuur in Amsterdam op een totale mislukking is uitgedraaid ontkend de Amsterdammer: “Niemand kan zeggen dat Ajax geen stap vooruit heeft gemaakt. De eerste doelstellingen uit het beleidsplan zijn waargemaakt. Als je ziet waar we vandaan kwamen, is dat al heel wat.”

Jankerd
Ook de ‘gevallen’ Olaf Lindenbergh en Kenneth Perez kwamen aan bod. Over middenvelder Lindenbergh, die verbannen werd uit de selectie van Ten Cate, wil de oud-trainer van de Amsterdammers zo min mogelijk kwijt. “Aan die jankerd wil ik geen tijd besteden. Ieder woord hierover is er een teveel”, zei hij over de huidige Sparta-speler die hij vreemd genoeg eerder nog ‘de ideale prof’ noemde.

Perez
Over Kenneth Perez, die Ajax verruilde voor PSV, was Ten Cate minder uitgesproken. “Ik heb nooit gezegd dat hij geen goede voetballer is. Alleen eiste Perez een basisplaats. Dat is een rare vraag in de topsport, vind ik. Een basisplaats dwing je af, die krijg je niet. Ook niet nadat Babel en Sneijder werden verkocht.”

Kankerneger
Zelfs toen Perez vorig seizoen een assistent-scheidsrechter uitschold voor ‘kankerneger’ (terwijl Ten Cate en een deel van de Ajax-selectie getint is) ontstond er geen onwerkbare situatie. “Ik heb dat incident nog gebagatelliseerd. En dat is het wrange. Ik heb zelfs zijn excuusbrief geschreven en gedicteerd aan David Endt, de teammanager. Bovendien heb ik Kenneth aangeraden een clinic in de Bijlmer te geven, ter goedmaking.”

Related posts