We zijn er uit: Het ligt aan de ArenA!

Blessures, gebrek aan kwaliteit, slechte coaches. Dit alles en veel meer werd aangevoerd als oorzaak van het verval bij Ajax, maar niets lijkt minder waar. De werkelijke oorzaak is achterhaald door de mannen van Stichting ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl: De ArenA! Na de wedstrijd van gisteravond zijn ze de statistieken ingedoken en hebben zij een klein onderzoekje gedaan naar de thuiswedstrijden van Ajax in Europa Cup, en dan een vergelijk gemaakt tussen de periode in De Meer en Het Olympisch Stadion t.o.v. de periode in de Amsterdam Arena.

In bijna 40 jaar Europa Cup tot de verhuizing in 1996 verloor Ajax slechts vijf thuiswedstrijden. Van deze vijf thuisnederlagen werden er drie ‘rechtgezet’ door een beter resultaat in de uitwedstrijd. Slechts tweemaal werd Ajax uitgeschakeld door een thuisnederlaag.

Sinds 1996 zijn de statistieken geheel omgeslagen. Van de 47 wedstrijden op eigen grond, verloor Ajax er 17. Dit is meer dan een derde van de duels. Mede door de groepswedstrijden is niet meer te bepalen of een thuisnederlaag tot uitschakeling leidt. Wel is opgevallen dat Ajax procentueel gezien vier maal zoveel thuisnederlagen leidt in de Amsterdam Arena dan in de periode daarvoor (36% t.o.v. 9%).

Zelf niet scoren
Nog opvallender is de lijst met statistieken is het aantal van de thuiswedstrijden die Ajax verloor en waarin het niet wist te scoren. Tot de verhuizing naar de Arena verloor Ajax slechts eenmaal zonder zelf te scoren (Panathinaikos, 0-1, laatste wedstrijd in Olympisch Stadion). In de Amsterdam Arena wist Ajax in 12 van de 17 thuisnederlagen niet te scoren (in de reguliere speeltijd).

Nog een record
Als Ajax dit seizoen geen kampioen wordt, is een nieuw negatief record gevestigd. Nog niet eerder wist Ajax in 10 opeenvolgende eredivisieseizoenen slechts tweemaal landskampioen te worden. Tot nu toe waren de perioden 1956-1966 en 1985-1995 de magere jaren in de geschiedenis van onze club met ‘slechts’ drie landstitels. Ook op dit gebied is er veel veranderd sinds de verhuizing naar de Amsterdam Arena in 1996 en de beursgang in 1998.

Er zit dus maar een ding op: Verhuizen! ;-))

Bron: Stichting ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’

Related posts