Modderend Ajax nog altijd goed genoeg voor ruime zege op VVV: 6-1

Ajax heeft de koppositie van de Eredivisie overgenomen. Na de wanvertoning in de KNVB-beker tegen Kozakken Boys van afgelopen woensdag, boekten de Amsterdammers in de Amsterdam ArenA een plichtmatige 6-1 overwinning op VVV-Venlo.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

In het perspraatje een dag voor de wedstrijd had Henk ten Cate nog een lijst opgesomd met daarop de spelers die geblesseerd of in ieder geval niet topfit waren. Zes geblesseerden telde de oefenmeester van Ajax in ieder geval: Davids, Leonardo, Bakircioglü, Stam, Vermaelen en Mitea. Ten Cate noemde het aantrekken van Albert Luque een ‘inschattingsfout’, omdat hij nog niet direct inzetbaar was.

Toch was het de Spanjaard die de Amsterdammers op het juiste spoor zette tegen VVV-Venlo. De gasten waren na vier minuten op voorsprong gekomen, nadat John Heitinga een ingooi van Mike Mampuya verkeerd taxeerde en Karim Soltani kon inkoppen.

Ajax modderde maar wat aan tot Luque in de zestiende minuut een steekbal van Gabri subtiel afrondde voor de gelijkmaker. De Spaanse aanvaller maakte drie minuten later ook zijn tweede treffer, met dank aan een fout van doelman Kevin Begois van VVV.

Hoewel Luque het veld meteen daarna geblesseerd verliet, zorgde de voorsprong ervoor dat de motor aan Amsterdamse zijde begon te draaien. Hedwiges Maduro schoot uit een vrije trap van Urby Emanuelson de 3-1 binnen, terwijl invaller Dennis Rommedahl met een beetje geluk een goede actie van Luis Suárez afrondde: 4-1.

Kort na rust had Paul Jans de Venlonaren terug in de wedstrijd kunnen brengen, maar Emanuelson haalde de bal van de lijn. Ook Leon Kantelberg en Edwin Linssen deelden speldenprikjes uit. Aan de andere kant hadden Suárez en Klaas-Jan Huntelaar de score in de niet bijster spectaculaire tweede helft al eerder kunnen opvoeren.

Pas in het laatste kwartier kon invaller Laurent Delorge (77′) na matig verdedigen van VVV van dichtbij de 5-1 maken. Op de valreep kreeg topscorer Klaas-Jan Huntelaar (89′) ook nog zijn treffer: 6-1. Ajax koestert na zes duels niet alleen een gemiddelde van vier doelpunten per wedstrijd. De club heeft ook een puntje meer dan nummer twee Feyenoord. PSV volgt op twee punten.


Henk ten Cate was na afloop blij met de ruime score van Ajax. “Ik was alleen minder blij met de vroege goal tegen. We begonnen juist snel en agressief. De tegengoal was slordig. Dan begint het publiek direct te morren en kan je het moeilijk krijgen. Gelukkig lukte het om het snel om te buigen. Als je naar de kansen kijkt, had je ruim in de dubbele cijfers moeten zitten.” Ten Cate liet weten dat Ajax het niet zo slecht doet als de media doet beweren: “We hebben van de eerste zes duels er vijf gewonnen en een gelijkgespeeld. We scoren gemiddeld vier doelpunten per wedstrijd. Zo slecht kan het volgens mij dus niet zijn.” Toch kon ook Ten Cate niet ontkennen dat het spel van Ajax nog niet al te best is: “Maar je kunt dan zeggen dat wij zo goed waren of dat VVV zo slecht was. Feit is dat we met 6-1 winnen”.

Ajax-VVV Venlo 6-1 (4-1)
0-1 Soltani (‘4)
1-1 Albert Luque (’16)
2-1 Albert Luque (’19)
3-1 Hedwiges Maduro (’27)
4-1 Dennis Rommedahl (’32)
5-1 Laurent Delorge (’77)
6-1 Klaas-Jan Huntelaar (’89)

Scheidsrechter: Van Sichem
Toeschouwers: 49126
Kaarten: Geel: Amrabat, Linssen en Kahya (allen VVV)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Heitinga, Van der Wiel, Colin, Gabri (’67 Delorge), Maduro, Emanuelson, Suárez (’78 Schilder), Huntelaar, Luque (’23 Rommedahl)

Opstelling VVV:
Begois, Mampuya (’34 Timisela), Kahya, Auassar (’46 Blondelle), Fleuren, Linssen, Kantelberg, Leemans, Amrabat, Jans, Soltani (’69 Ofrany)

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Related posts