Voorbeschouwing Ajax-VVV: Op zoek naar eerherstel tegen degradatiekandidaat

Na de blamage tegen Slavia Praag dachten we dat Ajax het dieptepunt wel bereikt had maar niets bleek afgelopen woensdag in Werkendam minder waar. In de eigen ArenA mag Ajax gaan werken aan eerherstel om het behoorlijk opgelopen gezichtsverlies op te poetsen. Tegen degradatiekandidaat VVV Venlo zou dat toch moeten lukken zou je denken maar coach Henk ten Cate is daar nog niet zo zeker van. Hij schermt nu al met excuses.

Ajax heeft inclusief alle vaste ‘ kamerplanten’ zo telt Henkie, maar liefst 9 geblessseerden en dus zou zelfs VVV een obstakel kunnen vormen mits zijn pupillen niet voldoende inzet hebben. Want kwaliteit hebben we volgens de coach toch meer in huis dan de Limburgers. Gelukkig maar Henk, daar begonnen we na de wedstrijd tegen Kozakken Boys namelijk erg aan te twijfelen!

Ten Cate kan tegen VVV niet beschikken over Jaap Stam, Thomas Vermaelen, Edgar Davids, Leonardo, Kennedy Bakircioglu, Jurgen Colin, Laurent Delorge, Nicolae Mitea en Edgar Manucharyan. Allen kampen met blessures. Van Jurgen Colin en laurent Delorge was al een terugkeer verwacht, maar zij hebben nog iets langer nodig.

Statistieken
De statistieken zijn Ajax gelukkig gunsitg gezind: Ajax verloor in eredivisie nooit thuis van VVV. De eerste twee edities van Ajax-VVV gingen wel verloren, dat was in 54/55 en 55/56. Sinds de invoering van het betaalde voetbal volgden 14 overwinningen en een gelijkspel. Dat gelijkspel was in seizoen 56/57. Sindsdien kreeg het ook nauwelijks meer tegengoals. De laatste editie van Ajax – VVV stamt uit het seizoen 1993-1994. Dit competitieduel leverde Ajax een 2-0 overwinning op. Frank Rijkaard en Jari Litmanen tekenden die oktobermiddag in stadion De Meer voor de doelpunten. Ajax – FC VVV werd destijds vier dagen na de Europa Cup II-return tegen Hajduk Split gespeeld. De Europese ontmoeting in het toenmalige toernooi voor bekerwinnaars (later opgegaan in de UEFA Cup) leverde de Ajacieden een klinkende 6-0 zege op.

De uitwedstrijd in de Koel eindigde vijf maanden later in 0-1; treffer John van den Brom. Ajax veroverde dat seizoen de landstitel. In de toenmalige PTT Telecompetitie bleven de Amsterdammers de nummer twee; feyenoord drie punten voor. VVV degradeerde dat seizoen naar de eerste divisie. Meer dan een decennium later keren de Limburgers terug op het hoogste niveau.

VVV
VVV-Venlo-trainer André Wetzel kan voorlopig niet beschikken over Samir El Gaaouiri. De aanvaller viel vorige week vrijdag in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (1-3) al na acht minuten geblesseerd uit. Onderzoek wees maandag uit dat El Gaaouiri zijn enkelbanden heeft gescheurd. Voor het herstel staat ongeveer zes weken. Wetzel moet verder ook nog steeds Sjors Verdellen missen, die nog niet is hersteld van een voetblessure.

De KNVB heeft scheidsrechter Van Sichem aangesteld als leidsman voor het competitieduel tussen Ajax en VVV.

Ajax:
Geblesseerd:
Edgar Davids (gebroken scheenbeen), Leonardo (kruisband), Edgar Manucharyan (lies), Kennedy Bakircioglu (buikspierblessure), Laurent Delorge (achillespees), Nicolae Mitea (enkel), Dennis Gentenaar (rug), Thomas Vermaelen (enkel), Jaap Stam (knie).

VVV-Venlo:
Geblesseerd:
Sjors Verdellen (voet), Samir El Gaaouiri (enkelbanden)

Meer over deze wedstrijd:
> Stand van zaken rond blessures Stam, Vermaelen, Mitea en Bakircioglu
> Oproep Ajax: Kom zondag op tijd naar de ArenA

Related posts