Dramatisch slecht Ajax ontsnapt tegen Kozakken Boys: 1-2 na verlenging

Ajax is ternauwernood ontsnapt aan een blamage bij Kozakken Boys. Op bezoek in Werkendam stonden de Amsterdammers in een drama van een wedstrijd tot in de 88e minuut op een zeer riskante 0-1 voorsprong. Kozakken-speler Willem Looijen poortte plotsklaps Ajax-goalie Erik Heijblok: 1-1 en dus verlenging. In de extra speeltijd voorkwam Dennis Rommedahl en ultieme sensatie: In de 104e minuut trof de Deen doel via een van richting veranderd schot: 1-2.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Trainer Henk ten Cate had ondanks de vele blessures nog steeds de beschikking over een acceptabele selectie. Doelman Erik Heijblok maakte zijn debuut in de hoofdmacht. Van alle beschikbare basisspelers hield Ten Cate alleen Klaas-Jan Huntelaar de hele wedstrijd op de bank. De oefenmeester wilde graag de Spaanse aanvallers Ismael Urzaiz en Albert Luque aan het werk zien. Hij zag tot zijn spijt dat het duo, op zijn zachtst gezegd, nog geen aanwinst voor de Eredivisie is. Urzaiz loopt als een oude man over het veld en het is gewoon diep triest om deze totaal versleten ogende kneus aan het werk te zien. Toch stond juist hij notabene aan de basis van de openingstreffer: Hij ging in de 26e minuut over de knie bij de blunderende Elroy Boonstoppel. John Heitinga maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0.

Ajax sukkelde daarna in een veel te gezapig tempo verder. Alleen Suarez, Heitinga en de in de rust vervangen Gabri toonden inzet. De rest liep rond als ware ze aan het winkelen op zaterdagmiddag in de kalverstraat. Siem de Jong mocht in de 80ste minuut zijn debuut maken in Ajax 1. Heijblok redde tot twee keer toe fantastisch op kopballen van Arie Lock en Rick Kolff, maar liet vlak voor tijd een slappe inzet van invaller Willem Looijen kinderlijk door zijn benen glippen: 1-1.

Zo kon het gebeuren dat Ajax tegen de amateurs zelfs een verlenging nodig had. Coach Ten Cate foeterde zijn spelers nog maar eens uit, maar zijn opmerking: “Jullie staan hier voor schut!”, had net zo goed betrekking op de coach zelf. Na de winnende treffer van Rommedahl liep alleen nog de penningmeester van Kozakken Boys met een glimlach rond op het veel te vol gepakte sportpark De Zwaaier.

Excuses
Ten Cate bood na de wedstrijd zijn excuses aan voor de wanprestatie die zijn ploeg leverde: „Excuses namens heel Ajax voor deze wedstrijd”, stamelde de oefenmeester. „Ik schaam me diep en kan alleen maar hopen dat mijn spelers zich ook schamen. Dan heeft het nog zin gehad.”

Ajax onwaardig
Ten Cate: „Dit was echt Ajax-onwaardig. Het is een schande wat wij hebben laten zien. Of de spelers een straf kunnen verwachten? Straffen communiceer ik niet via de media. Maar ik word hier niet vrolijk van. Ik had ook geen zin om Huntelaar in de slotfase nog te brengen. Sterker nog, ik wilde behalve Gabri nog meer spelers in de tweede helft rust geven.”

Kozakken Boys-Ajax: 1-2 (0-1)
26. Heitinga 0-1 (pen.)
88. Looijen 1-1
104. Rommedahl 1-2

Scheidsrechter: Wegereef
Toeschouwers: 5000

Opstelling Kozakken Boys:
Abdelaziz, Den Braber, Sas, Lock, Scheimann, Samuel, Boonstoppel, Kolff, Koswal, Solmaz, Zimmerman

Opstelling Ajax:
Heijblok, Ogararu, Van der Wiel, Emanuelson, Gabri (’46 Donald), Heitinga, Maduro, Vertonghen (’80 Siem de Jong), Suárez, Urzaiz (’68 Rommedahl), Albert Luque

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Related posts