‘AZ behoort niet tot topclubs, zoiets wordt historisch bepaald en niet geforceerd’

FC Utrecht-voorzitter Jan-Willem van Dop hekelt tijdens een bijeenkomst van veertien ‘kleinere’ Eredivisieclubs de term ‘Top-4’ en weerspreekt dat AZ tot de topclubs van Nederland behoort. ‘Zoiets wordt historisch bepaald en niet zo geforceerd zoals nu gebeurt. Is AZ nu ineens een traditional? Maar AZ heeft helemaal niets gewonnen, één titel 25 jaar geleden. Afgelopen zondag zaten er bij AZ-Ajax 16.500 toeschouwers op de tribune, bij SC Heerenveen-FC Utrecht waren dat er 25 duizend, dus waar hebben we het over? Laat AZ eerst eens twee landstitels pakken, dan hebben ze recht van spreken’, aldus Van Dop.

De veertien ‘kleinere’ Eredivisieclubs voerden gisteren (dinsdag) overleg om te praten over de televisierechten. In Utrecht verzamelden zij zich zonder de ‘grote vier’ PSV, Ajax, Feyenoord en AZ. De bijeenkomst was een reactie op het dreigement van AZ en Ajax om de live- en buitenlandrechten uit de Eredivisie CV te halen en zelf te verkopen. Vooral de Alkmaarders zijn stellig in hun plannen omdat voorzitter Dirk Scheringa tot vijf keer meer geld denkt te incasseren aan de verkoop van de beelden.

De veertien andere clubs kraken de instelling van AZ. ‘Wij denken niet aan onszelf, maar in het belang van het totale voetbal’, legt Van Dop uit in de nieuwe Voetbal International. ‘Dat zou AZ ook eens moeten doen. Wij zullen een stappenplan gaan ontwikkelen als Dirk Scheringa zijn voornemen daadwerkelijk doorzet.’

De veertien Eredivisieclubs pleiten voor het collectief verkopen van de tv-rechten. Van Dop dreigde onlangs al dat áls Scheringa besluit door te zetten, de overige clubs de Alkmaarse ploeg zullen boycotten. De ‘kleine veertien’ zullen dan niet voor de uitwedstrijden tegen AZ komen opdagen.

Bron: VI

Related posts