Ajax drukt AZ verder omlaag dankzij prima zege: 2-3 (Incl. foto’s en video’s)

Ajax heeft de lastige uitwedstrijd tegen AZ succesvol afgesloten. In Alkmaar wonnen de Amsterdammers dankzij een uitstekend keepende Stekelenburg en doelpunten van Klaas Jan Huntelaar en Luis Suárez met 2-3 van AZ. Na slechts vijf wedstrijden heeft AZ nu al een achterstand van 6 punten op Ajax en p$v. Ajax en p$v hebben na vijf duels allebei dertien punten en een doelsaldo van plus twaalf en zijn nog ongeslagen.

Ajax kreeg tijdens de warming-up een forse tegenvaller te incasseren: Jaap Stam bleek door een blessure niet inzetbaar, waardoor John Heitinga een linie moest terugzakken. Op het middenveld werd de balans hersteld door de komst van Jan Vertonghen. In tegenstelling tot de ontmoeting met Dinamo Zagreb was er weer een basisplaats weggelegd voor Luis Suárez.

Efficiënt
Ajax, dat evenals AZ dit seizoen nog weinig flitsend voetbal brachten, toonde zich in het DSB-stadion vooral efficiënt. De bekerhouder profiteerde optimaal van de spaarzame mogelijkheden. Klaas Jan Huntelaar bracht de bezoekers net na het half uur op voorsprong. De international schoot een vrije trap met succes door de slecht geconstrueerde AZ-muur. De verraste goalie Boy Waterman maakte bij de treffer geen sterke indruk: 0-1.

Vlak voor rust bewees de tot dan toe onzichtbare Suárez zijn klasse. De Uruguayaan ontsnapte aan de aandacht van de Alkmaarse verdedigers en schoot een pass van Huntelaar koeltjes langs Waterman: 0-2. Een zeldzame aanvallende actie van Agustien voorkwam dat de wedstrijd nog voor rust van alle spanning was ontdaan. De middenvelder kreeg van Emanuelson een vrije doortocht en schonk een niet te missen kans aan De Zeeuw: 1-2.

Cadeautje
In de tweede helft besloot scheidsrechter Vink om een overtreding van Huntelaar in de eigen zestien te bestraffen met een penalty. Het was een overtreding zoals er zovele voorkomen: duwen en trekken bij een corner binnen de zestien. Hoewel Jaliens nooit bij de bal kon besloot Vink om AZ maar in het zadel te helpen. El Hamdaoui zag het cadeautje echter worden gestopt door Stekelenburg. De penalty was het gevolg van een overtreding van Huntelaar op Kew Jaliens.

Suárez besliste even later het duel: De vaardige baldribbelaar tikte de 1-3 fraai over de kansloze Waterman. AZ drong de laatste twintig minuten nog wel aan, maar het vernuft ontbrak te vaak. Pas in blessuretijd kon Dembele nog iets terugdoen, maar zijn doelpunt kwam te laat voor AZ: 2-3.
Leuk bedacht: Wat nou geen historie? Je zal maar geen toekomst hebben
Helaas heeft AZ allebei niet!


Huntelaar schiet uit een vrije trap Ajax naar 0-1


Vreugde na de 0-2 van Suarez


De vuist omhoog naar de fans
Stekelenburg stopt de penalty


En zo ziet dat eruit vanuit het uitvak


Suarez lobt de bal over de doelman: 1-3


Ten Cate feliciteert Suarez met een goede wedstrijd
Met drie punten op zak weer trug naar de bus en naar huis


0-1 Huntelaar


0-2 Suarez


Stekelenburg stopt de penalty


De 1-3 van Suarez

Ten cate liet weten tevreden te zijn over de wedstrijd van Ajax. “Als je bij AZ wint, en dat is niet een van makkelijkste uitwedstrijden van het seizoen, kan je alleen maar tevreden zijn. Ik zag bij AZ meer automatismen dan bij ons. En dat is ook logisch want we zijn nog aan het bouwen. En of we dan goed of slecht spelen, maakt me niet zoveel uit. Bovendien: ploegen die veel slechte wedstrijden winnen worden vaak kampioen. Laten we ons daar dan maar aan vast houden. Het vertrouwen wordt groter naarmate je wedstrijden wint. Je kunt weinig trainen in deze fase. Door de week zijn we heel veel dagen kwijt door reizen en de interlands. Dat is jammer. Het zal dus even duren voordat we goed gaan spelen.”

Dubbele punten
Henk ten Cate sprak na afloop over dubbele punten voor Ajax. “In dit soort wedstrijden gaat het om dubbele punten. Of je staat weer gelijk in punten of je hebt zes punten voorsprong. Dat is een behoorlijk gaatje. Het zegt nog niets, maar is wel een lekker gevoel.”

AZ-Ajax 2-3 (1-2)
33. Huntelaar 0-1
43. Suárez 0-2
45+1 De Zeeuw 1-2
65. Suárez 1-3
90+2 Dembélé 2-3

Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 16.556
Kaarten: Geel: Vermaelen, Maduro, Huntelaar, Emanuelson en Gabri (Ajax), Martens, El Hamdaoui (AZ)
Opmerkelijk: (54) El Hamdaoui mist penalty

Opstelling Ajax:
Maarten Stekelenburg, George Ogararu, John Heitinga, Thomas Vermaelen (V.d. Wiel 45+1), Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro, Gabri, Jan Vertonghen, Luis Suárez (Luque 82), Dennis Rommedahl, Klaas Jan Huntelaar (Donald 90+1).

Opstelling AZ:
Waterman; Steinsson, Donk (Jenner 46), Jaliens, Opdam; Agustien (Pocognolie 80), De Zeeuw, El Hamdaoui (Medunjanin 62), Martens; Pelle, Dembélé.

Met dank aan o.a. Ajaxpride.nl voor het fotowerk!

Related posts