Ten Cate: ‘Ik kan niet om Van der Wiel heen’

Gregory van der Wiel staat voor zijn definitieve doorbraak bij Ajax. De jonge verdediger, die tot dusver slechts een handjevol wedstrijden meespeelde met het vlaggenschip, stevent na zijn goede prestatie bij Dinamo Zagreb af op een nieuwe basisplaats tegen AZ. “Ik kan zo langzamerhand niet meer om Gregory heen”, zei Henk ten Cate vandaag op het wekelijkse perspraatje.

Direct na de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb deelde Ten Cate al een eerste compliment uit aan de 19-jarige Van der Wiel. De oefenmeester noemde de geboren Amsterdammer een ‘fantastische speler’. “Hij heeft flair en lef, hij is een genot om naar te kijken. Gregory kan gewoon fantastisch voetballen.’’

Toen de coach vandaag voorbeschouwde op het aankomende duel met AZ kwamen de kwaliteiten van de verdediger opnieuw ter sprake. Van der Wiel lijkt komende zondag te mogen starten. “We moeten gebruik maken van de vorm waarin hij verkeert”, meent Ten Cate. “Greg is frivool in z’n voetbal, en dat brengt soms risico’s met zich mee, maar hij doet het goed.”

Ten Cate bewondert de kalmte die Van der Wiel bewaart. “Het maakt hem schijnbaar niet uit of hij voor honderd man op de Toekomst staat te voetballen of voor zeventigduizend in het San Siro. We gaan zijn kwaliteiten in de komende tijd benutten, dat is één ding wat zeker is.”

Ajax reist zondag met de ‘Zagreb-groep’ naar Alkmaar. Dat betekent dat Kennedy Bakircioglu in Amsterdam achterblijft. De vleugelaanvaller is nog niet voldoende hersteld van zijn buikblessure. Ook voor Edgar Davids, Leonardo, Jurgen Colin, Laurent Delorge, Nicolae Mitea en Edgar Manucharyan komt het duel in Alkmaar nog te vroeg.

Ten Cate wilde weinig prijsgeven over zijn opstelling. “Laat je zondag maar weer verrassen”, grinnikte de coach. Ook op de vraag of doelpuntenmaker Dennis Rommedahl zondag zijn opwachting maakt kwam geen antwoord. Wel wilde Ten Cate kwijt dat Rommedahl ‘het goed ingevuld heeft’. “Dennis haalde een hoog rendement en gaf ons veel lucht doordat hij met zijn loopacties het de vleugelbacks moeilijk maakte. Ik was tevreden.”

Bron: Voetbalzone

Related posts