Ajax en AZ dreigen de Eredisie CV op te blazen

Ajaz en AZ zijn van plan de tv-rechten op hun wedstrijden niet langer via de Eredivisie CV (ECV) te verkopen. Dat blijkt uit documenten waarover Voetbal International beschikt. De twee clubs uit Noord-Holland denken dat de inkomsten uit tv-gelden vele malen hoger zullen uitvallen als zij de rechten daarop zelf verkopen. Momenteel worden de rechten van alle wedstrijden gezamenlijk via de ECV geveild en wordt de totale opbrengst door achttien gedeeld. Drijvende motor achter het plan lijkt AZ-voorzitter Dirk Scheringa te zijn. De eigenaar van DSB-bank is van mening dat een club met grote ambities de rechten zelf dient te verkopen.

Ajax staat niet onwelwillend tegenover het plan van Scheringa, maar lijkt het meer te gebruiken als onderhandelingstactiek. De Amsterdammers willen een groter deel uit de totale opbrengst van de tv-rechten dan dat zij nu krijgen.

PSV heeft laten weten niet achter het voornemen van Ajax en AZ te staan. De Eindhovenaren zijn van mening dat de eredivisie niet uit vier maar uit achttien clubs bestaat. PSV is echter, met de hoge inkomsten uit de Champions League, veel minder afhankelijk van de tv-rechten als de concurrenten uit Noord-Holland.

Bron: Nu.nl

Related posts