Ajax verwerpt schikkingsvoorstel KNVB en laat ‘zaak Eagles’ voorkomen

Ajax legt het schikkingsvoorstel van de KNVB – naar aanleiding van de gestaakte oefenwedstrijd bij Go Ahead Eagles – naast zich neer, zo meldt De Telegraaf. De aanklager van de voetbalbond stelt de Amsterdammers in staat van beschuldiging wegens ‘het verlaten van het speelveld en niet verder willen spelen van de wedstrijd’ en stelde een boete van vijfduizend euro voor. Ajax accepteert die straf niet en laat de zaak voorkomen. De zaak wordt 27 september behandeld door de tuchtcommissie van de KNVB.

De oefenwedstrijd tussen Go Ahead en Ajax – waarin Edgar Davids zijn been brak – liep op 21 juli volledig uit de hand. Voor het duel raakten supporters van beide clubs al slaags in de binnenstad van Deventer en na 33 minuten voetbal gingen de fans ook in het stadion met elkaar op de vuist, waarna de scheidsrechter besloot het duel tijdelijk te staken. Volgens de lezing van Ajax stelde de arbiter de Amsterdammers daarna voor de keuze of zij verder wilden spelen. Omdat in de ogen van de Ajacieden niet kon worden ingestaan voor hun veiligheid, besloten zij onder de douche te stappen. Volgens de KNVB was dat onreglementair.

Opvallend is dat de gemeente Deventer, de politie en Go Ahead Eagles twee dagen na de rellen ruiterlijk toegaven dat de situatie was onderschat. Ondanks een oproep tot rellen op internet was de politie niet goed voorbereid. Ook Go Ahead kreeg én weigerde een schikkingsvoorstel van vijfduizend euro wegens ‘het niet nemen van voldoende veiligheidsmaatregelen, waaronder het scheiden van rivaliserende supportersgroepen, waardoor wanordelijkheden konden ontstaan.’

Related posts