Zoveelste voorstel aanpak Hooligans in de maak

Burgemeesters en justitie krijgen met ingang van volgend seizoen een belangrijk wapen in handen om voetbalvandalisme aan te pakken. In een wetsvoorstel dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken, is de mogelijkheid opgenomen hooligans met onmiddellijke ingang een stadion- of gebiedsverbod op te leggen. Om ervoor te zorgen dat de relschoppers zich houden aan het verbod, krijgen ze een meldingsplicht opgelegd. Die duurt in principe drie maanden, maar kan worden verlengd tot een jaar. Houdt een vandaal zich niet aan de meldingsplicht, dan kan hem dat op een boete van 3350 euro of drie maanden gevangenisstraf komen te staan.

Nu bestaat de mogelijkheid van een gebiedsverbod ook al, maar is dat aan allerlei omslachtige procedures gebonden. Met de nieuwe wet kan een burgemeester of officier van justitie een verbod per direct laten ingaan. Een vandaal kan daartegen beroep aantekenen, maar dit heeft geen schorsende werking.

Het wetsvoorstel, dat een einde moet maken aan de jarenlange roep om een voetbalwet, geldt niet alleen voor hooligans. Ook andere veroorzakers van overlast, zoals hangjongeren, kunnen ermee worden aangepakt. In het wetsvoorstel zijn maatregelen meegenomen die de Tweede Kamerleden Atsma (CDA), Spekman (PvdA) en Zijlstra (VVD) samen met de KNVB afgelopen zomer al voorstelden. Zij bepleitten ook strafbaarstelling van voorbereidingen voor openlijk geweld, maar dat wordt later in een aparte wet geregeld. Met een dergelijk artikel kan de politie al ingrijpen als rivaliserende supportersgroepen hebben afgesproken elkaar te treffen in een weiland. Eerder deze week bleek dat de aanpak van het voetbalvandalisme afgelopen seizoen is verslapt. Verschillende gewelddadige incidenten, zoals rond de wedstrijd Jong Oranje tegen Jong Marokko en de wedstrijd Nancy-Feyenoord, en een toename van het aantal spreekkoren zorgden ervoor dat de dalende lijn van de afgelopen jaren niet werd doorgezet.

Bron: Telegraaf

Related posts