Eredivisie CV gaat gevecht aan met wedstrijdbeelden op internet, met YouTube als grootste doelwit

Het is al een langer besproken onderwerp en heeft de Eredivisie CV (ECV) doen besluiten om alles nog strakker te gaan controleren: de illegale doorgifte van wedstrijdbeelden op internet, met YouTube als grootste doelwit, zo meldt onze partnersite Voetbalzone.nl. Voor veel voetbalsupporters is het een zegen om alle doelpunten van de afgelopen speelronde nog eens rustig vanuit zijn of haar luie stoel te kunnen bekijken. Heden ten dage zijn er op het internet talloze aanbieders van deze beelden, tegen het zere been van de ECV.

Eigendomsrechten
“Het is een aantasting van de intellectuele eigendomsrechten”, legt Alex Tiebelke aan het Algemeen Dagblad uit. “Het tonen van die beelden is strafbaar. Alleen partijen die de uitzendrechten kopen, mogen ze uitzenden.” Het is deze exclusiviteit dat het speerpunt in deze kwestie bepaalt. Vorig jaar ontvingen de achttien clubs uit de eredivisie 70 miljoen euro voor de beelden van hun wedstrijden. Dit jaar wordt er opnieuw geboden op de tv-rechten en alles wat de exclusiviteit aantast, kan de prijs doen devalueren.

Particulieren en YouTube
Inmiddels hebben diverse particuliere websites al een aantal vermaningen van de ECV ontvangen en lijkt internetgigant YouTube de volgende, die begrip voor de zorgen van de ECV toont. Maar tevens meldt dat men onmogelijk een honderd procent controle op alle beelden kan uitvoeren.

“Elke minuut per dag wordt zes uur aan materiaal op de site geplaatst”, reageert Oliver Rickman van Google, de bezitter van YouTube. Wel reageert het bedrijf op signalen die niet door de beugel kunnen. “Zodra iemand bezwaar maakt tegen beelden, worden die verwijderd.”

Nieuwe technologie
“En we werken nu aan nieuwe technologie, die als een soort filter moet gaan werken. Specifieke beelden, zoals sportwedstrijden, krijgen een audio-vingerafdruk, waardoor we beelden met copyright direct herkennen. Zo willen we voorkomen dat partijen verlies lijden.”

De ECV hoopt dat juridische stappen kunnen worden vermeden en legt de bal bij Google. “YouTube zegt dat het alles doet om de beelden proactief te weren. We wachten hun specifieke voorstellen nog even af. Maar dat er iets moet gebeuren, is duidelijk.”

Bron: Onze Partnersite: Voetbalzone.nl

Related posts